Audi Brussels is CO2-neutraal

© Photonews
| De fabriek heeft onder andere 37.000 vierkante meter zonnepanelen, goed voor vijf voetbalvelden en het verbruik van 765 gezinnen.

De Brusselse site van de Duitse luxewagenbouwer Audi heeft donderdag het label van CO2-neutrale fabriek ontvangen van certificatie-instelling Vinçotte, in aanwezigheid van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault. De fabriek heeft onder andere 37.000 vierkante meter zonnepanelen, goed voor vijf voetbalvelden en het verbruik van 765 gezinnen.

Audi Brussels overweegt om daar in de toekomst nog eens 30.000 vierkante meter zonnepanelen aan toe te voegen, aldus fabrieksdirecteur Patrick Danau aan Belga.

Alle processen in de productie en andere activiteiten in de fabriek die emissies genereren, worden ofwel afgedekt met hernieuwbare energieën (95 procent), ofwel gecompenseerd met milieuprojecten (5 procent). De Brussels fabriek investeerde de voorbije drie jaar tien miljoen euro in duurzaamheid. Er werd geïnvesteerd in groene energie en in het verminderen van onder meer het energieverbruik, de afvalproductie en de CO2-uitstoot.

"Dat we dit label krijgen is geen toeval", aldus Danau. "Binnenkort starten we met de productie van de eerste elektrische Audi, de e-tron. Daarom is het belangrijk dat die auto al vanaf de eerste kilometer milieuvriendelijk is. Het wordt een zuivere auto uit een zuivere fabriek."

Minister Fremault benadrukte donderdag dat de energietransitie zeer belangrijk is voor de Brusselaars. "De Brusselse regering heeft zich geëngageerd om voor een verbetering van de luchtkwaliteit te zorgen. We huldigen in het Brussels Gewest steeds meer installaties voor hernieuwbare energie in. Audi Brussels geeft vandaag het voorbeeld dat ambitieuze doelstellingen haalbaar zijn."

"In 2014 waren we de eerste premiumproducent die zijn CO2-voetafdruk heeft laten opstellen en certificeren", aldus Rüdiger Recknagel, verantwoordelijk voor de milieubescherming bij Audi. "Bovendien installeren we in alle fabrieken nieuwe technologieën om ons waterverbruik te reduceren, schadelijke stoffen in de lucht te vermijden en het recycleren te verbeteren."

De nieuwe Audi e-tron zal in Brussel vanaf de herfst van de band rollen. De prijs van de auto zou beginnen vanaf 80.000 euro. Bij Audi in Vorst werken zowat 2.800 mensen. Vorig jaar werden er ruim 95.000 stuks van het kleine model Audi A1 gebouwd. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?