Australische bank verkoopt belang van 36 procent in Brussels Airport aan consortium

© bruzz

Het Australische Macquarie verkoopt zijn belang van 36 procent in Brussels Airport aan een consortium van APG, QIC en Swiss Life. Dat meldt de investeringsgroep in een persbericht vrijdagavond. Macquarie voegt er aan toe dat de overeenkomst onderhevig is aan wettelijke goedkeuringen, maar verwacht dat de verkoop tegen eind 2019 is afgerond.

De twee andere aandeelhouders van Brussels Airport zijn de federale overheid (25 procent + 1 aandeel) en het Canadese Pensioenfonds OTPP (39 procent). Dat Macquarie uit Brussels Airport wilde stappen, was al langer bekend.

Het belang van de investeringsgroep zit verdeeld over twee van zijn infrastructuurfondsen. Eén ervan is afgelopen en dus worden de activa van de hand gedaan. Het kwam echter tot een dispuut met OTPP (Ontario Teachers' Pension Plan), dat een voorkooprecht had. Het Canadese pensioenfonds wilde niet dat Macquarie al te veel vertrouwelijke informatie van de luchthaven zou delen met andere partijen.

Enkele maanden geleden raakten de plooien gladgestreken en OTPP liet weten dat het zijn voorkooprecht niet zou uitoefenen. Macquarie zit al in Brussels Airport sinds de privatisering van de luchthaven in 2004.

Het kocht aanvankelijk een belang van 70 procent voor 735 miljoen euro (775 miljoen dollar). In 2007 werd dat belang zelfs verhoogd tot 75 procent. In 2011 verkochten de Australiërs een deel (39 pct) aan het Canadese pensioenfonds, als onderdeel van een ruiloperatie voor diens belang in de luchthaven van Sydney.

Ontario Teachers' Pension Plan werd meteen de grootste aandeelhouder van de luchthaven van Zaventem. Financiële details werden niet vrijgegeven, maar volgens de krant De Tijd vangt Macquarie om en bij de 2 miljard euro voor zijn aandelen. Dat waardeert de luchthaven - rekening houdend met de schulden - op ongeveer 7 miljard euro, aldus de krant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?