'Barcelona steunt start-ups op innovatiebeurs, Brussel niet'

Innovatiesalon Innova, dat vanaf donderdag drie dagen loopt in Paleis 10 aan de Heizel, verhuist vanaf volgend jaar naar Barcelona. Een gevolg van een falend innovatiebeleid in Brussel, zegt directeur Florent Godin aan BRUZZ. “Brusselse start-ups krijgen sinds een paar jaar geen steun van het Gewest meer voor een stand, en dus blijven ze weg.” De ministers Gosuin en Laanan verwijzen naar elkaar voor wat innovatiebeleid betreft.

Op de Innovabeurs, die bestaat sinds 1951, krijgen bezoekers zowat 300 Belgische en internationale innovaties te zien uit allerlei sectoren. Florent Godin nam de beurs in 2000 over.

“Tot vijf jaar geleden steunde het Gewest Brusselse ondernemers die op de beurs wilden staan met een tussenkomst in de prijs van de stand”, zegt Godin. “Dat doen de thuislanden van standhouders uit andere landen ook. Maar sindsdien is die steun weggevallen. Financiële of administratieve hinderpalen, ik ken de exacte reden niet. Gevolg: dit jaar zijn er bijna alleen buitenlandse exposanten."

"Dat is niet goed voor de beurs, maar evenmin voor de buitenlandse standhouders. België wordt er niet meer vertegenwoordigd. Er is geen contact meer met de Brusselse maatschappij, en dus trekt de beurs hier minder en minder bezoekers. Daardoor blijven er weer te weinig exposanten over om mee verder te gaan.”

“Ik vraag geen subsidie voor mezelf, maar steun voor de Brusselse start-ups. Ik organiseer deze beurs voortaan in Barcelona, waar ik ook een kantoor heb. De Catalaanse overheid is niet alleen een partner in de organisatie van de beurs, maar geeft ook financiële steun aan deelnemende Catalaanse bedrijven.”

“In Brussel geeft het Agentschap voor Buitenlandse Handel bedrijven wel subsidies voor stands op buitenlandse beurzen, maar dat lukt het Gewest blijkbaar niet voor beurzen in eigen land.”

Godin heeft Impulse Brussels naar eigen zeggen hierover al tientallen mails gestuurd. “Ik ken de directeur zeer goed en heb hem ook al vaak gecontacteerd, maar ik krijg geen enkele reactie. Geen enkele.”

Geharrewar over bevoegdheid
Impulse Brussels (het vroegere Agentschap voor de Onderneming, red.) kon of wilde niet reageren op Godins uitspraken. Het kabinet van minister van Economie Didier Gosuin (Défi) zegt dat Innova valt onder de bevoegdheid Wetenschapsbeleid, die toebehoort bij staatssecretaris Fadila Laanan (PS). Laanans woordvoerster Laetitia Markakis zegt dat Innova vorig jaar steun heeft ontvangen, maar dit jaar geen hulp heeft gevraagd. Volgens Markakis heeft geen enkele start-up om subsidie gevraagd voor een stand op de beurs.

Godin houdt zijn innovatiebeurs voortaan jaarlijks in mei in Barcelona. “Maar als het Brussels Gewest toch met geld over de brug komt om lokale start-ups te ondersteunen, zou ik zeker overwegen in het najaar ook een Brusselse beurs te blijven organiseren. Nu vertrekken 500 standhouders die een week lang in Brussel verblijven en consumeren.”

Dat buitenlandse exposanten vrezen voor hun veiligheid aan de Heizel, heeft volgens Godin niet meegespeeld in zijn beslissing. “Het klopt dat het niet makkelijk is om standhouders nu te overtuigen naar Brussel te komen. De mobiliteit is een probleem, en bezorgdheid rond de veiligheidssituatie ook. Daarom is het dus heel belangrijk om buitenlandse exposanten naar België te halen. Dat mijn beurs ermee ophoudt, is alweer een slecht teken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?