Batibouw ingekort tot zes dagen vanaf 2023

© Photonews
| Batbibouw

De bouw- en verbouwbeurs Batibouw op Brussels Expo zal vanaf volgend jaar nog maar zes dagen duren. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt.

Tot enkele jaren geleden duurde de beurs nog elf dagen. Daar werden in 2020 al twee dagen van geschrapt, en ook de huidige editie - nog tot en met 29 mei - loopt negen dagen. Vanaf volgend jaar zal Batibouw nog maar zes dagen duren. De editie 2023 vindt plaats van dinsdag 14 tot en met zondag 19 maart.

Batibouw-directeur Frédéric Devos zegt in een persbericht dat de beslissing werd genomen in overleg met de exposanten. "Deze kortere beurs ligt in de lijn van vele buitenlandse beurzen van dezelfde omvang", zegt hij. "We zijn ervan overtuigd dat dit alleen maar positieve gevolgen zal hebben voor de bezoekers en dat de contacten kwalitatiever zullen zijn."

De inkrimping heeft ook te maken met milieuoverwegingen, klinkt het nog. "Dit betekent voor de exposanten drie dagen minder verwarming, elektriciteitsverbruik en verplaatsingen." Exposanten die niet beantwoorden aan bepaalde duurzaamheidscriteria, zullen trouwens niet meer welkom zijn.

Want Batibouw wil naar eigen zeggen evolueren naar een zo duurzaam mogelijke beurs. Zo zullen de bezoekers tijdens de volgende beurs zien dat "groene alternatieven" meer aandacht krijgen, zoals oplaadstations, prefabbouwen, zonnepanelen en warmtepompen. De 30.000 vierkante meter tapijt die bij elke editie in de gangpaden ligt, keert niet meer terug, en er zijn gesprekken met Brussels Expo om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Batibouw-organisator Fisa denkt er ook over na om het logo van Batibouw - de bekende rode schildpad - in het groen te steken, om het duurzaamheidsstreven extra te benadrukken. Maar dat is nog niet definitief beslist, luidt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?