| In de Belfiustoren aan het Rogierplein tref je de laatste maanden erg weinig volk.

Belfiustoren: ‘Door blijvend thuiswerk zal er kantoorruimte vrijkomen’

NAC
© BRUZZ
11/07/2020

Maanden na de start van de lockdown werkt de overgrote meerderheid van de werknemers in de Belfiustoren aan het Rogierplein nog steeds thuis. Dat zorgt voor veel lege kantoorruimte, zegt Mieke Debeerst, hoofd marketing en communicatie van Belfius. “Omdat we ook in de toekomst thuiswerken willen aanmoedigen, zal er kantoorruimte vrijkomen. We bekijken hoe we die anders kunnen invullen." Kantorenspecialist Befimmo zegt zich al langer voor te bereiden op meer hybride werkplekken.

Van de 4300 medewerkers die de grote Belfiustoren aan het Rogierplein normaal bevolken, werkt vandaag nog steeds 95 procent thuis. Dat zal zeker tot midden september nog zo blijven. Wie toch nog naar het gebouw gaat, treft er vandaag hooguit enkele honderden collega’s. “Er is erg weinig volk”, zegt hoofdeconoom Véronique Goossens die sinds maart nagenoeg vijf dagen op vijf thuiswerkt en het kantoor slechts sporadisch bezocht. Het bevalt haar prima. “Onze productiviteit is zelfs gestegen. Je wint tijd omdat je je niet moet verplaatsen en je hebt minder stress. Ik vraag me zelfs af of ik nog even productief zal zijn als ik weer vaker naar kantoor zou gaan.”

De meeste medewerkers van Belfius zijn erg tevreden sinds de bank thuiswerk als norm invoerde bij de lockdown. “We hebben daaruit geleerd dat we zo perfect kunnen functioneren”, zegt Mieke Debeerst van Belfius. “Om de creativiteit te stimuleren, te vergaderen en sociaal contact onder collega’s te voorzien, zullen vanaf midden september wel meer medewerkers naar kantoor komen. Maar we zullen thuiswerk zoveel mogelijk blijven aanmoedigen. Niemand heeft zin om weer met zijn allen in de file te gaan staan. Het is goed voor het milieu.”

'We zullen thuiswerk zoveel mogelijk blijven aanmoedigen, waardoor er kantoorruimte zal vrijkomen.'

Mieke Debeerst, marketing en communicatie Belfius

Blijvertje

Dat zal een re-organisatie van de kantoorruimte vergen, vermoedt Debeerst. “De open spaces waar nu iedereen zijn computer inplugt, zullen minder nodig zijn, dat kan evengoed thuis. We zullen waarschijnlijk wel meer vergaderruimtes nodig hebben. Hoedanook zal er kantoorruimte vrijkomen. We zijn aan het uitzoeken hoe we die anders kunnen benutten. We zijn wellicht niet de enige werkgever die daarover moeten nadenken.”

Thuiswerken lijkt immers een blijver. Volgens de laatste cijfers van de Economic Risk Management Group, het team deskundigen dat de overheid adviseert, die de krant De Standaard inkeek, werkte eind juni nog steeds 16 procent van de Belgische werknemers volledig thuis, vijftien procent gedeeltelijk.

'Thuiswerken en telewerken heeft veel voordelen, maar ook nadelen, zoals verminderd sociaal contact.'

Caroline Kerremans, woordvoerder kantorenspecialist Befimmo

Versneld door corona

Vastgoedspecialist Befimmo, kantorenspecialist in ondermeer Brussel zegt hier al langer op voorbereid te zijn. “Deze evolutie is niet nieuw: er was al langer vraag naar flexibelere werkplekken onder invloed van de jongere generatie werknemers en de digitalisering", zegt woordvoerder Caroline Kerremans. "De coronacrisis heeft die evolutie wel versterkt en versneld."

Kerremans ziet burelen evolueren naar hybride werkplekken: “Thuiswerken en telewerken heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Samenkomen op kantoor blijft nodig: het zorgt voor sociaal contact, collectieve intelligentie, je creëert samen waarde en houdt ook binding met het bedrijf waarvoor je werkt. Opvallend is dat vooral jongere mensen nog behoefte hebben om naar kantoor te komen. Omdat ze thuis niet altijd genoeg ruimte hebben om zich af te zonderen, maar ook omdat ze nog willen bijleren van hun oudere collega’s. Dat gebeurt toch vooral op kantoor.”

Zal de nood aan kantoorruimte niet sowieso afnemen als meer mensen blijven thuiswerken? “Verdwijnen zal de kantoorruimte niet, wél veranderen”, stelt Kerremans. “Je zal nieuwe ecosystemen krijgen, waarbij medewerkers kunnen kiezen uit een combinatie van mogelijkheden: deels thuis werken, deels werken in een – mogelijk kleiner – hoofdkantoor en deels in satellietkantoren. Een vermindering van het aantal vierkante meter kantoorruimte valt misschien niet uit te sluiten, maar het einde van het kantoor luidt dit niet in.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, thuiswerken, telewerk, Belfiustoren, thuiswerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni