Bpost verkoopt 28 Brusselse krantenwinkels aan gokbedrijf Golden Palace

© Bpost/PhotoNews

Door de verkoop van de Bpost-krantenwinkels aan gokbedrijf Golden Palace, komen 28 Brusselse winkels in handen van de gokgigant. “Er zal geen impact zijn op Brussel omdat het de intentie is deze krantenwinkels te behouden.”

Bpost, dat voor de helft in handen is van de overheid, kondigde woensdag plots aan dat het dochterbedrijf Ubiway verkoopt aan gokgigant Golden Palace. De 170 Belgische krantenwinkels passen niet langer in de kernactiviteiten van het bedrijf, klonk het.

Meteen kwam er kritiek, onder meer van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) dat vreest dat de rode loper wordt uitgerold voor de kansspelsector.

Geen invloed

Van de 170 krantenwinkels waarvan sprake, liggen er 28 in Brussel. Volgens Veerle Van Mierlo, woordvoerster van Bpost, zal de transactie evenwel geen invloed hebben op Brussel. “Er zal geen impact zijn omdat de winkels gewoon worden overgenomen en er hetzelfde zal worden aangeboden,” zegt Van Mierlo.

“Eind februari wordt de deal afgerond en wat de intenties zijn van Golden Palace, moet natuurlijk aan hen gevraagd worden, maar op dit moment is het zeker en vast de intentie van Golden Palace om de krantenwinkels te behouden.”

Vier speelzalen in Brussel

Gevraagd naar hun intenties, laat Golden Palace weten dat het niet over de transactie communiceert vooraleer de deal rond is. “Op dit moment heeft Golden Palace zo’n 45 speelzalen in België, waarvan vier in Brussel. Zolang de procedure van de overname van Ubiway niet afgerond is, kunnen we verder geen details geven,” aldus woordvoerster Diane Magne.

De Sutter ontstemd

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) gaf donderdag aan pas een dag voordien op de hoogte te zijn gebracht van de verkoop van krantenwinkels van bpost aan het gokbedrijf Golden Palace. “Ik ben gisteren op de hoogte gebracht, net als u allen. De autonomie van bpost laat het bedrijf toe dit soort beslissingen te nemen," klonk het.

De Groen-vicepremier kan de verkoop niet ongedaan maken, zei ze, maar plant wel een gesprek met het management van het postbedrijf. “De minister wil nu samen met het management van bpost een grondig gesprek organiseren over het wat, hoe, wie en waarom,” laat woordvoerder Bram Sebrechts weten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?