Brasserie La Bastoche in slechte papieren, maar toch open

La Bastoche trekt nog altijd veel volk. Niemand kon vermoeden hoe diep de zaak zat.

Tafels vol schuimende bierkragen en lachende gezichten op een goed gevuld pré-lenteterras: Brasserie La Bastoche lijkt een toonbeeld van een kerngezonde zaak. Toch zit de Elsense onderneming in zak en as. Volgens L'Echo heeft de zaak een schuldenberg van 800.000 euro.

Al meer dan 50 jaar lang ontvangt La Bastoche een breed publiek aan het Kerkhof van Elsene - de studentenbuurt die onlangs nog door de Britse krant The Guardian werd uitgeroepen tot één van de hipste buurten van Europa. La Bastoche bevindt zich in het kloppende hart van die buurt, en groeide uit van een studentikoos café met enkel 'un bolo' op de menukaart tot een volwaardige publiekslieveling. De zaak lijkt van buitenaf een bruisende business te zijn.

'We gaan niet dicht!'

Toch verscheen de brasserie in sepember vorig jaar voor de eerste keer bij de ondernemingsrechtbank voor een flinke schuldenberg. Die loopt nu op tot 800.000 euro, schreef de krant l'Echo enkele dagen terug. Volgens de advocaat van de zaakvoerder is de enige oplossing het verkopen van de zaak. En die verkoop zou best veel interesse wekken.

Eigenaar Christophe Muschs bevestigt. "Zelfs de ondernemingsrechter heeft al aanbiedingen gekregen, zo blijkt", reageert Muschs, quasi-lachend.

Hij nuanceert het verhaal in l'Echo, waar staat te lezen dat het failliet is getekend en dat de zaak te koop staat. "Die 800.000 euro schulden? Dat klopt niet. In september, ja, toen zaten we diep. Maar het is al verbeterd. Ik heb een deel van de schulden gedekt door de verkoop van een huis dat op de zaak stond (La Maison de la Mêr). Nu hebben we nog 500.000 euro te dekken. En dat kan door verkoop. Maar we zijn en gaan nìet dicht! Een oplossing zal gevonden worden."

Muschs laat weten dat de prijzen ook al met tien procent werden opgekrikt, en dat ook dat de schulden verlicht.

Juridische herschikking

De rechter oordeelt dat Muschs onvoorzichtig is geweest met het wisselen van rekeningen tussen de kassa en privé, maar volgens de eigenaar staat er nul euro op zijn persoonlijke rekening, en zou er geen sprake geweest zijn van gesjoemel.

Voorlopig hoopt de eigenaar op een juridische herschikking, waardoor de zaak kan blijven draaien onder juridisch toezicht. Op 22 april volgt een stemming, waarbij de schuldeisers zich kunnen uitspreken over die juridische herschikking. Een week later, op 29 april, valt de uiteindelijke beslissing over de toekomst van de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?