Sint-Mariakerk heeft 200.000 euro schulden

© Saskia Vanderstichele
| De Koninklijke Sint-Mariakerk van Schaarbeek

De kerkfabriek Sainte-Marie, dat de Sint-Mariakerk aan het einde van de Koningstraat beheert, heeft in totaal aan zo'n 200.000 euro schulden. De kerk ligt op de grens tussen Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, en het zijn die twee gemeenten die de financiële put zullen moeten dichten.

De laatste jaren stapelde de kerk de tekorten op. In totaal telt de kerk voor 198.913,17 euro aan schulden, waarvan 140.000 euro uit de afgelopen jaren, zo meldt RTBF.

Het prijzige onderhoud van de kerk ligt aan de oorzaak van de problemen. Het verwarmen van het gebouw kost het fonds namelijk handenvol geld. Het fonds moest ook zelf instaan voor de beveiliging tegen bliksem.

Gemeenten passen bij

Wettelijk gezien moeten de gemeenten op wiens grondgebied de kerk ligt opdraaien voor de kosten. In dit geval zijn dat Schaarbeek en Sint-Joost-Ten-Node. Vooral voor Schaarbeek komt de afrekening ongelegen, omdat deze gemeente nog steeds in een fragiele financiële situatie zit. Schaarbeek moet nu zo’n 107.000 euro bijpassen.

Schepen voor Erediensten Sadik Köksal (LB) laat weten aan dat hij samen met het fonds een meerjarenplan wil opstellen. Zo moet vermeden worden dat dit probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) reageerde dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid zal opnemen en zijn deel zal betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?