Broeklin-project ligt nog zeker een jaar stil

Broeklin is een circulaire werkwinkelwijk in Machelen (simulatiebeeld.) Broeklin is een circulaire werkwinkelwijk in Machelen (simulatiebeeld.)
© ORG Permanent Modernity
| Broeklin wordt een circulaire werkwinkelwijk in Machelen (simulatiebeeld).
© ORG Permanent Modernity
| Broeklin wordt een circulaire werkwinkelwijk in Machelen (simulatiebeeld).

De werken aan het Broeklin-project in Machelen, de opvolger van winkelcomplex Uplace, zullen ten vroegste over een jaar starten. Dat verneemt BRUZZ. Broeklin kreeg in maart dit jaar een bouwvergunning, maar de stad Vilvoorde vroeg om die te vernietigen, uit vrees voor verkeersoverlast. In afwachting van die beslissing drukt de projectontwikkelaar nu zelf op de pauzeknop.

Eigenlijk was projectontwikkelaar Uplace van plan om eind dit jaar te starten met de eerste bouwwerken op de Broeksite in Machelen. Broeklin is de opvolger van het opgedoekte winkelcentrum Uplace. Het moet een werkwinkelwijk worden met ruimte voor lokale kmo’s en kleinhandel. Dat kan meer dan drieduizend jobs opleveren in de noordrand van Brussel.

Het Broeklin-project kreeg in maart dit jaar een vergunning van de Vlaamse overheid. In de plannen staat wel nog altijd een parking met mogelijk 4.500 plaatsen, tot onvrede van buurgemeente Vilvoorde. Die diende voor de zomer een aanvraag tot vernietiging in. “Het ging ons niet zozeer over het project zelf, maar wel om de grote schaal en de verkeersimpact”, zegt schepen van Omgeving en Mobiliteit Barbara De Bakker (Groen) van Vilvoorde.

Uitstel

Daarom ging de Stad Vilvoorde in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daar lopen nu twee procedures: één voor de vernietiging ten gronde - een procedure die nog een jaar kan duren - en één voor de schorsing van de bouwvergunning. Zo’n schorsing betekent dat er nog geen bouwwerken kunnen beginnen in afwachting van een eventuele vernietiging. De zitting daarvoor vond plaats op 7 september. De uitspraak volgt begin oktober.

Maar tot een schorsing komt het nu niet, simpelweg omdat Uplace zelf heeft beslist om nog niet te beginnen bouwen.

“Er is geen intentie om te starten met de werken nog voor de zaak ten gronde wordt behandeld”, verduidelijkt Uplace-woordvoerster Lies De Smedt. “Commercialisatie en aanbesteding nemen nog grote voorbereidingstijd in beslag.” Dat wil zeggen dat Uplace nu nog geen contracten afsluit met mogelijke huurders, maar ook niet met een aannemer voor de bouw. “We plakken geen timing op de start van de werken”, zegt De Smedt van Uplace.

Het project gaat wel nog door, belooft de projectontwikkelaar. “Absoluut. Het is een innovatief project dat circulariteit alle kansen geeft in een gebied met grote nood aan jobcreatie. Dat willen we zeker voortzetten.”

De uitspraak rond de vernietiging ten gronde wordt pas rond de zomer van volgend jaar verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?