Vlaanderen geeft groen licht voor opvolger Uplace

© ORG Permanent Modernity
| Broeklin is een circulaire werkwinkelwijk in Machelen (simulatiebeeld.)

De werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van het winkelcentrum Uplace, heeft haar vergunning beet. De Vlaamse overheid knoopt er wel voorwaarden aan vast die verkeershinder en luchtvervuiling moeten tegengaan.

De projectontwikkelaar Uplace heeft de benodigde omgevingsvergunning - een gecombineerde milieu- en bouwvergunning - op zak om de werkwinkelwijk Broeklin te bouwen. Aan die vergunning koppelde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) wel voorwaarden.

Om bijkomende verkeershinder te vermijden, vraagt de regering dat Broeklin tijdens de openingsuren een shuttledienst voorziet van en naar het station van Vilvoorde. Daarnaast moet er elk jaar nagedacht worden hoe nog meer mensen naar de site kunnen komen via het openbaar vervoer.

Ook de luchtkwaliteit rond de site moet gemonitord worden. Als blijkt dat het project bijdraagt aan een overschrijding van de grenswaarden voor stikstof, moet het aantal parkeerplaatsen dalen van 4.500 naar 3.480 plaatsen. Met die voorwaarde komt de regering tegemoet aan een verzuchting van buurgemeente Vilvoorde.

De werkwinkelwijk Broeklin werd in april vorig jaar voorgesteld, als alternatief voor het fel gecontesteerde Uplace dat definitief werd stopgezet. Een eerste openbaar onderzoek liep in oktober 2020 en leverde een aantal opmerkingen op, onder meer van de provincie Vlaams-Brabant en Vilvoorde. Uplace paste daarop zijn plannen voor Broeklin aan.

Fileleed en stikstof

Groen is niet te spreken over de omgevingsvergunning van de Vlaamse regering aan werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van Uplace in Machelen. "Dit project zorgt voor nog meer fileleed in de regio en op de ring rond Brussel," zegt Brussels parlementslid Stijn Bex (Groen).

"Daarnaast kreeg de Vlaamse Regering net een stikstofarrest voorgeschoteld. Meer verkeer, betekent meer stikstof. Als dit de manier is waarop de Vlaamse Regering omspringt met stikstof en mobiliteit dan staat Vlaanderen binnenkort letterlijk én figuurlijk stil." Ook onderstreept Bex de benarde positie waarin vele handelaars terechtkwamen vanwege corona. Dat zou volgens hem nog erger worden door de komst van een groot winkelcomplex.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?