| Broeklin wordt het nieuwe economische project op de Broeksite in Machelen. De naam verwijst naar de wijk Brooklyn in New York.

Broeklin-project kan 3.200 jobs creëren in Brusselse noordrand

EC
© BRUZZ
23/06/2020

Broeklin, de nieuwe werkwinkelwijk op de Broeksite in Machelen en daarmee de opvolger van het opgedoekte Uplace, zal 3.242 nieuwe jobs opleveren in de stadsrand. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VUB.

Met Broeklin moet de oude, industriële Broeksite in Machelen omgetoverd worden tot een nieuwe, hippe stadswijk. Het project belooft innovatief te zijn en wordt een werkwinkelwijk, met de nadruk op circulaire economie. Zo is er plaats voor KMO’s die lokaal produceren, winkels die eigen producten verkopen, stadslandbouw en voor opleidingscentra van universiteiten en vakscholen.

A Seat At The Table, een platform dat kansarme jongeren in contact brengt met mensen uit het bedrijfsleven, zal alvast een academie oprichten op de Broeklin-site om werkzoekende jongeren aan jobs te helpen in de lokale winkels of bedrijven. Ook werkgeversorganisatie Voka, ondernemersunie Unizo en Bond Beter Leefmilieu nemen deel aan het project.

De faculteit sociale wetenschappen van de VUB en de Solvay Business School hebben nu berekend wat de impact van dat nieuwe Broeklin-project is op de werkgelegenheid in de Noordrand rond Brussel. Uit hun studie blijkt dat er 3.242 nieuwe jobs kunnen ontstaan, voornamelijk in kleinhandel en in KMO’s.

“Dat is ruim het dubbele van het aantal getroffen werknemers bij Swissport”, zegt professor Elvira Haezendonck (VUB), die het onderzoek leidde. Ter vergelijking: bij Swissport vielen onlangs 1.500 ontslagen. “Bovendien worden nog eens 6 procent extra jobs verwacht in de nabije omgeving, door het aanzuigeffect van het stadsontwikkelingsproject. In een economisch zeer onstabiele tijd zijn de resultaten van deze studie zeer hoopgevend voor de heropleving van de Broeksite en zijn omgeving.”

Opwaardering

De studie is een eerste inschatting. Mocht de trend naar meer telewerk toenemen, komen de onderzoekers uit op wel 3.728 nieuwe jobs. Een derde scenario houdt meer rekening met jobs die misschien zullen verdwijnen door de komst van Broeklin, maar zelfs dan vinden de onderzoekers nog 3.062 extra jobs netto. Het hele project zou dankzij deze tewerkstelling zo’n 225 miljoen euro per jaar opleveren, blijkt uit de studie.

Bovendien verwachten de onderzoekers dat het openbaar vervoer in de regio rond Machelen zal verbeteren met de komst van Broeklin, net als de wegeninfrastructuur. Ook de vastgoedwaarde kan flink gaan stijgen, tot wel 50 procent voor woningen. Volgens Alexander D’Hooghe, de architect van het project, bewijst de VUB-studie het brede potentieel van Broeklin voor de Brusselse Noordrand.

“Deze studie toont aan dat Broeklin niet enkel een economische waarde heeft, maar ook een veel bredere maatschappelijke meerwaarde biedt aan een omgeving die hier baat bij heeft”, zegt D’Hooghe. “Dit ene project is de trekker voor een groter reconversiegebied. Ervaring uit het buitenland leert dat zo’n eerste ontwikkeling, het pionierswerk, het moeilijkst is. Dankzij het daaropvolgende aanzuigeffect kan uiteindelijk de hele regio uitgroeien tot een circulaire economiecluster, waarmee Broeklin een referentieproject wordt in Vlaanderen, België en in Europa.”

Het project is een ontwerp van D'Hooghe en van landschapsarchitect Bas Smets. Over het kostenplaatje en de opleveringstermijn is nog niets bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, broeklin, a seat at the table, werkgelegenheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni