De Albert II-laan in de Noordwijk, gezien vanuit de lucht
© PhotoNews

Brussel beste stad om bedrijf te starten, zegt studie

EDB
© BRUZZ
13/05/2021

Volgens een studie van digitale bank Aion is Brussel de beste stad voor aspirant-ondernemers. Aan de oorzaak zou onder andere de hoge beschikbaarheid aan flex-kantoorruimte liggen, maar ook de grote aanwezigheid van talent.

“In onze studie komt de hoofdstad Brussel op de eerste plaats als beste stad om een bedrijf te starten,” klinkt het. “Dit komt door het ongelooflijk hoge aantal bestaande start-ups en de beschikbare flex-kantoorruimte, maar ook door de grote aanwezigheid van talent. Dit is geen verrassing voor een stad die zo divers, internationaal en ondernemend is.”

Luik is volgens dezelfde studie de op één na beste stad om te starten als ondernemer. Wat deze stad tot een goede voedingsbodem voor een beginnend bedrijf maakt, is de lage gemiddelde huur rond 577 euro per maand naast een gemiddeld jaarinkomen van 41.000 euro.

Om tot de resultaten van deze studie te komen, werd een gewogen index gemaakt op basis van zeven verschillende statistieken. Er is rekening gehouden met twee soorten statistieken: statistieken die rechtstreeks verband houden met het bedrijfsleven enerzijds, en die met betrekking tot het leven in en rond een stad anderzijds.

Alle steden in België werden vervolgens afgemeten aan de zeven statistieken. De bedrijfsstatistieken die weerhouden werden, zijn de toegang tot talent, die bepaald werd door het aantal beschikbare banen te delen door de bevolking van een stad, het percentage start-ups dat al in een stad is gevestigd, het aantal instellingen voor hoger onderwijs per stad, en beschikbaarheid van hot desk-kantoren.

De leefstijlgerelateerde statistieken die in deze studie werden opgenomen, zijn de kosten van het huren van een appartement met 1 slaapkamer in het stadscentrum, de kosten van levensonderhoud per stad en het gemiddelde inkomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie