Brussel blijft duurste regio om huis of appartement te kopen

© photonews

Brussel blijft traditioneel de duurste regio om een huis of appartement te kopen. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

In Brussel moesten kopers het afgelopen semester gemiddeld 565.866 euro betalen voor een huis. Zonder rekening te houden met de inflatie, ging het om een prijsstijging van 4,9 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. Die prijs ligt een pak hoger dan in Vlaanderen (341.635 euro) en Wallonië (228.383 euro).

Ook de gemiddelde prijs van een appartement steeg in Brussel met 1,5 procent tot 275.321 euro. Het verschil met Vlaanderen is wel minder groot. Daar was de gemiddelde prijs 264.937 euro. Wallonië blijft de goedkoopste regio met een gemiddelde prijs van 197.342 euro.

In Brussel werden vooral bestaande appartementen gekocht. Het marktaandeel van nieuwbouwappartementen lag slechts op 7,4 procent. Ter vergelijking: in Vlaanderen was dat 21,6 procent en in Wallonië 30,7 procent. Een nieuwbouwappartement in Brussel kost gemiddeld 326.810 euro, tegenover 271.300 euro voor een bestaand appartement.

De vastgoedactiviteit daalde het afgelopen semester in de drie regio’s. In Vlaanderen ging het om een daling van 1,5 procent. In Wallonië was de daling iets groter met 2,5 procent. In Brussel was de daling beperkt met 0,3 procent. “De daling van de vastgoedactiviteit is al bij al beperkt, maar het is wel lang geleden dat het aantal transacties er in alle regio’s op achteruit ging,” zegt woordvoerder Bart van Opstal. “Het is niet onlogisch dat sommige kopers op de rem staan: de rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?