Brussel lanceert fonds om evenementensector te ondersteunen

© Voedingssalon

Het Brussels gewest heeft een fonds met daarin 2 miljoen euro opgericht om de evenementensector te ondersteunen. Dat meldt Visit.brussels, het gewestelijk toeristisch orgaan. Bedoeling is organisatoren aan te moedigen onze hoofdstad als bestemming voor toekomstige evenementen te kiezen. Brussel is traditioneel een toplocatie voor internationale congressen, maar de coronacrisis heeft die sector voor serieuze uitdagingen geplaatst.

"Brussel staat in Europa op de eerste plaats van bestemmingen voor congressen en op de tweede plaats wereldwijd volgens de Unie van Internationale Verenigingen (UIA). Het zakelijk toerisme is goed voor 52 procent van de overnachtingen in het Brusselse gewest. Het is duidelijk dat de congres- en associatiesector essentieel is voor de economie en de invloed van Brussel", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Maar de coronacrisis doet de sector zwaar in de klappen delen, in de eerste plaats door de annulering van allerlei beurzen en salons. Het nieuwe fonds moet volgens de Brusselse regeringsleider de sector ondersteunen, door organisatoren te helpen kiezen voor de hoofdstad als locatie.

Tot september loopt een projectoproep voor organisatoren van B2B-evenementen van minstens 200 deelnemers met één overnachting in Brussel. Zij kunnen een subsidie krijgen, tot maximaal 50.000 euro per evenement, voor de huur van hun locatie. Het speelt daarbij geen rol of het congres op korte termijn plaatsvindt of pas in de komende jaren.

Vlaanderen

Ook Vlaanderen gaat bedrijven die evenementen organiseren, steunen. Het schiet tot 60 procent van de kosten voor, minimaal 25.000 en maximaal 800.000 euro. Als het event wegens de coronacrisis wordt geannuleerd, moet de organisator dat bedrag niet terugbetalen. Dat bericht De Tijd vrijdag.

De maatregel geldt alleen voor bedrijven in het Vlaams Gewest, maar kan ook voor evenementen in Brussel worden gebruikt. Door de voorschotten aan een project of evenement te koppelen hoopt de regering dat niet alleen de organisatoren maar de hele keten van toeleveranciers wordt gestut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?