| Eerste Minister Sophie Wilmès op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad (archiefbeeld).

Nog geen versoepeling voor evenementen: 'Cijfers mogen niet verslechteren'

TDN
© BRUZZ
15/07/2020
Updated: 15/07/2020 13.52u

De Nationale Veiligheidsraad geeft zichzelf nog wat extra tijd om het licht op groen te zetten voor de volgende fase van de exitstrategie. Pas volgende week donderdag wordt de knoop doorgehakt over nieuwe versoepelingen, waarop vooral de evenementensector zit te wachten. "De trend is momenteel niet positief. We willen weten hoe het de komende dagen evolueert. Het mag zeker niet verslechteren", aldus premier Sophie Wilmès (MR).

Om 8 uur woensdagochtend verzamelde de Nationale Veiligheidsraad om te beslissen of en welke versoepelingen van de coronamaatregelen er nog kunnen komen vanaf 1 augustus. Ingrijpende veranderingen leverde dat niet op. Sinds afgelopen zaterdag zijn mondmaskers al verplicht in winkels, musea, bioscopen, gebedshuizen, gerechtsgebouwen en zalen.

Opflakkering sinds juli

Nu het aantal besmettingen opnieuw stijgt, de reproductiefactor boven 1 gaat en de eerste golf van mensen terugkeert van hun zomervakantie, groeit bij de experten en politici de ongerustheid. Daarom wacht de Nationale Veiligheidsraad tot donderdag 23 juli alvorens eventueel nieuwe versoepelingen aan te kondigen.

"We hebben de contouren uitgetekend van nieuwe versoepelingen vanaf 1 augustus. Maar we stellen vast dat er sinds juli een opflakkering is in de besmettingscijfers. De epidemie wint opnieuw aan kracht. Dat is niet goed. Om over te gaan tot de vijfde fase van de exitstrategie mogen de cijfers zeker niet verslechteren. En daar kunnen we allemaal met ons gedrag iets aan doen, door mondmaskers te dragen waar het moet en zich te houden aan de voorschriften", zei Wilmès op haar persconferentie.

'Virus ontziet niemand'

De premier roept op tot burgerzin. "Bepaalde sectoren snakken namelijk naar adem. Zogenaamde 'massaverspreidingsevenementen' zijn pas mogelijk als de pandemie volledig onder controle is. Tot nu hebben we de beslissing over het al dan niet openen van een nieuwe fase een paar dagen tevoren genomen. Dat zullen we nu ook doen", licht Wilmès toe. "Die extra week geeft ons ook tijd om informatie in te winnen over de reden voor de heropflakkering. Als je die kent, kan je gerichter en doeltreffender oplossingen vinden."

De bubbel van 15 mensen per week blijft behouden. "We moeten voorzichtig blijven. We moeten ook denken aan de anderen en afstand houden", zegt Wilmès, die de jongere bevolking ook aansprak. "Want de besmettingen bij die groep stijgt. Zij zijn er misschien minder vatbaar voor, maar het virus ontziet niemand. Die pijnlijke realiteit bleek vandaag opnieuw", aldus de premier, die verwees naar het achttienjarige Brusselse meisje dat bezweek aan Covid-19. Wilmès betuigde haar medeleven aan vrienden en familie.

Reproductiefactor boven 1

Vooral de evenementen-, sport- en cultuursector verwachtten woensdag nieuws. Vanaf 1 augustus zou het maximumaantal bezoekers verdubbeld kunnen worden. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) was het ook de bedoeling die versoepeling aan te kondigen, maar laat de huidige epidemiologische stand van zaken dat niet toe. "En dus houdt men liever een slag onder de arm als de situatie nog slechter wordt."

Premier Wilmès bevestigde op haar persconferentie dat de reproductiefactor opnieuw boven de symbolische grens van 1 ligt. Van Ranst zei vanochtend al dat het zogenaamde R-getal momenteel eerder op ongeveer 1,1 zou liggen. Dat betekent dat 10 besmette personen het virus gemiddeld doorgeven aan elf anderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, nationale veiligheidsraad, premier Sophie Wilmès, coronacrisis, exitstrategie coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni