| De omschakeling naar rijk gas verliep in drie fasen.

Brussel is volledig overgeschakeld op rijk gas

JP
© BRUZZ
12/09/2022

Op 1 september zijn de laatste gemeenten van Brussel overgeschakeld op rijk gas. Tot 2020 werd het Brussels Gewest uitsluitend bevoorraad met arm gas uit het noorden van Nederland. België heeft daarom alternatieve bevoorradingsbronnen aangeboord, zoals gas afkomstig Noorwegen, Algerije, het Verenigd Koninkrijk en Qatar.

De omschakeling startte in 2020 toen de Nederlandse regering geleidelijk besloot de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Vanaf 2030 zou er helemaal geen gas meer beschikbaar zijn. Nu al is heel Brussel overgeschakeld op het zogenoemde ‘rijk gas’.

"De omschakeling is niet het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Toch draagt ze bij aan een diversifiëring van de energiebronnen. Ze zorgt er ook voor dat we de bevoorrading met aardgas van meer dan 500.000 Brusselse klanten veilig kunnen stellen," onderstreept Inne Mertens, algemeen directeur van Sibelga.

Op basis van een tijdschema van de federale regering, werd het Brussels Gewest onderverdeeld in drie zones die achtereenvolgens omgeschakeld werden in 2020, 2021 en 2022. In de eerste twee jaar zijn elf Brusselse gemeenten - ofwel 325.000 gezinnen - overgestapt op rijk gas. De laatste gemeentes die zijn overgeschakeld zijn Vorst, Ukkel, Elsene, Etterbeek, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Wie niet de juiste gasketel heeft, gaat meer gas verbruiken of meer koolstofmonoxide produceren, wat gevaarlijker kan zijn.

De overgrote meerderheid van de toestellen in Brussel was al klaar voor de omschakeling. Het gaat om 98 procent, want alle toestellen die sinds 1978 in België worden verkocht zijn geschikt voor beide soorten gas. De overige twee procent zijn van voor die tijd of in het buitenland gekocht.

Een toestel dat niet compatibel is met rijk gas of dat slecht afgesteld is, zal mogelijk niet zo goed werken, waarschuwt Sibelga. Het zou meer gas kunnen verbruiken, sneller verslijten of meer koolstofmonoxide produceren en dus gevaarlijker zijn. Een regelmatige controle is dus nodig. Leefmilieu Brussel biedt verschillende premies aan zodat ook kwetsbare gezinnen de periodieke controle kunnen uitvoeren.

De omschakeling van het distributienet door Sibelga heeft geen enkele impact op de energiefactuur. Voor eenzelfde hoeveelheid verbruikt gas, genereert rijk gas meer warmte dan arm gas, maar de gasprijs wordt berekend in functie van de geleverde energie en niet van het gasvolume.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni