Brussels Airlines krijgt eigen plek binnen Lufthansa-groep

© Yves Dejardin

De integratie van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines in Eurowings wordt stopgezet. Brussels Airlines zal in de toekomst nauwer aansluiten bij de andere maatschappijen van de Lufthansa-groep, zoals Lufthansa, Austrian Airlines en Swiss. Dat heeft de Lufthansa-groep maandag aangekondigd.

Hoe een en ander zal verlopen, wordt de komende maanden bekeken. Er zal in het derde kwartaal van dit jaar ook een 'saneringsplan' worden voorgesteld voor Brussels Airlines.

De integratie van Brussels Airlines - met zijn langeafstandsvluchten - in Eurowings, dat vooral rechtstreekse vluchten binnen Europa uitvoert, was te complex geworden, klinkt het bij Brussels Airlines. Zeker gezien de moeilijke marktomstandigheden in de luchtvaartsector momenteel. Daarom is nu beslist Brussels Airlines uit de Eurowings-divisie te lichten.

Eurowings zal zich concentreren op korte vluchten binnen Europa. Bij Brussels Airlines vindt maandag een bijzondere ondernemingsraad plaats. Nadien wordt het personeel op de hoofdzetel op de hoogte gebracht van de plannen.

'Tewerkstellingsgarantie'

Er doen allerlei geruchten de ronde over mogelijke besparingen, maar de vakbondslui hebben zelf nog geen concrete zaken opgevangen. "Ik vermoed dat het eerder zal gaan over de strategische koers dan over concrete maatregelen", aldus Paul Buekenhout van ACV Puls, zeker net voor de start van de vakantie-uittocht. Eenzelfde geluid bij zijn collega's van de socialistische en de liberale vakbond, al houdt iedereen toch een slag om de arm.

De bonden wezen er vorige week al op dat er eind maart een "tewerkstellingsgarantie" werd afgesproken voor het grondpersoneel. Lufthansa stuurde een week geleden een nieuwe winstwaarschuwing de wereld in.

Verlieslatend

Daarin zei de groep onder meer dat Eurowings (waar Brussels Airlines deel van uitmaakt) ook dit jaar operationeel verlieslatend zal zijn, hoewel er tot dan op break-even werd gemikt. In het eerste kwartaal - traditioneel een zwakker kwartaal in de luchtvaart - leed Eurowings een operationeel verlies van 257 miljoen euro.

Het management van Eurowings heeft verdere turnaround-maatregelen genomen, klonk het bij Lufthansa nog. De verwachting is dat die maatregelen vandaag worden voorgesteld. Vanaf 11.00 uur vindt er bij Lufthansa in Frankfurt ook een "capital markets day" plaats, met aandacht voor de financiën, de strategie en de activiteiten van de groep en haar onderdelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?