Brussels Airlines maakt al 182 miljoen euro verlies dit jaar

© PhotoNews
| Brussels Airlines is in handen van de Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa.
Updated: 06-08-2020 - 09:44

Door de coronacrisis heeft Brussels Airlines in de eerste helft van 2020 een aangepast bedrijfsresultaat van -182 miljoen euro in de boeken gezet. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij donderdag.

Brussels Airlines is net zoals alle andere luchtvaartmaatschappijen zwaar getroffen door de coronacrisis. Van 21 maart tot en met 14 juni schrapte het al zijn lijnvluchten. Het voerde enkel nog vluchten uit voor repatriƫring en medisch transport.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vervoerde Brussels Airlines daardoor 67 procent minder passagiers (1,6 miljoen). De omzet daalde in de eerste jaarhelft met 63 procent tot 252 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat - de inkomsten voor aftrek van rente en belastingen - kwam uit op -211 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de afschrijving van 29 miljoen euro voor tien vliegtuigen, gaat het om een negatief bedrijfsresultaat van 182 miljoen euro.

Geen prognose voor rest van 2020

"Als reactie op de crisis heeft Brussels Airlines onmiddellijk drastische maatregelen genomen, niet alleen om de variabele kosten te verminderen, maar ook om de vaste kosten te verlagen", luidt het. Dat leverde een daling van de bedrijfskosten met 39 procent op tot 463 miljoen euro.

Op 15 juni startte Brussels Airlines zijn vluchten weer op en die worden geleidelijk weer opgevoerd "in overeenstemming met de marktvraag en rekening houdend met de voortdurend veranderende reisbeperkingen", klinkt het. Wegens de onzekerheid rond de coronacrisis doet de maatschappij geen voorspellingen voor de rest van het jaar.

Ook moederbedrijf in rode cijfers

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, moedermaatschappij van Brussels Airlines, staat voor de eerste jaarhelft zelfs al 3,6 miljard euro in het rood. Naakte ontslagen zijn niet meer te vermijden, klinkt het donderdag bij het bedrijf dat onlangs nog kon rekenen op miljardensteun van de Duitse overheid.

Oorzaak is de coronapandemie, die de luchtvaartsector en het toerisme in het algemeen zware klappen heeft toegediend. Het aantal passagiers bij Lufthansa daalde van april tot einde juni met 96 procent. Het nettoverlies in die periode bedroeg 1,5 miljard euro. De omzet in het tweede kwartaal - 1,9 miljard - werd bijna uitsluitend gerealiseerd door de cargo-activiteit, dat er een recordkwartaal heeft opzitten.

Ook voor de rest van het jaar verwacht Lufthansa zware verliezen. Bij de groep moeten 22.000 voltijdse jobs verdwijnen en het bedrijf waarschuwt nu dat dat niet zal kunnen zonder naakte ontslagen. De voorbije maanden zijn al 8.300 mensen afgevloeid, voornamelijk in de buitenlandse filialen. Dat was onder meer het geval bij Brussels Airlines, waar sprake was van een duizendtal afvloeiingen, waaronder 60 naakte ontslagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?