Brussels bedrijfsleven plukt vruchten van brexit niet

© Jasper-en-Eyers

Van de 269 financiële bedrijven die door de brexit (een deel van) hun activiteiten weghalen uit Groot-Brittannië of nieuwe filialen oprichten in de Europese Unie, kiest de meerderheid voor de Ierse hoofdstad Dublin. Brussel kon voorlopig slechts negen bedrijven lokken en staat daarmee pas op de zevende plaats.

Dat blijkt uit een analyse van de Londense denktank New Financial.

Bedrijven die het financiële centrum in Londen ontvluchten door het Britse vertrek uit de Europese Unie, kiezen in de meeste gevallen voor Dublin. In totaal trekken honderd bedrijven naar de Ierse hoofdstad. Luxemburg (60), Parijs (41), Frankfurt (40), en Amsterdam (32) vervolledigen de top vijf. Brussel komt met 9 bedrijven op de zevende plaatst terecht, en moet zelfs nog het Spaanse Madrid (12) voor zich dulden.

Verzekeringsmarkt Lloyd's of London was het eerste bedrijf dat zich wegens de brexit ook in onze hoofdstad vestigde. Na Lloyd's kondigen de verzekeraars Hiscox, QBE en MS Amlin een verhuis naar Brussel aan, net als de geldtransferdienst MoneyGram en Transferwise en Euroclear, gespecialiseerd in het afwikkelen van wereldwijde effectentransacties.

Inzet: ruim 1 biljoen euro

Volgens New Financial nemen banken in totaal 800 miljard pond aan activa weg uit Londen door de brexit. Bij de verzekeraars gaat het om "tientallen miljarden" en bij de vermogensbeheerders om meer dan 65 miljard pond. In totaal gaat het dus om meer dan 900 miljard pond, of ruim 1 biljoen euro.

De studie van New Financial is naar eigen zeggen "de meest uitvoerige analyse tot nu van de impact van de brexit" op de banken- en financiële sector. "Toch weten we dat de aantallen het echte plaatje aanzienlijk onderschatten", klinkt het. De denktank verwacht dan ook dat nog veel meer bedrijven in actie zullen schieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?