| Bedrijvenwijk in Brussel.

Brusselse bedrijven klaar voor harde noch zachte Brexit

TDN
© BRUZZ
16/01/2019
Updated: 16/01/2019 15.01u

De Brusselse bedrijven en KMO's anticiperen onvoldoende op een nakende exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens het Brussels ondernemersverbond Beci zijn ze dan ook niet klaar voor een Brexit, of die nu hard of zacht is. “We moeten er alles aan doen om onze bedrijven bewust te maken dat de Brexit een reële economische dreiging is.”

De Britse premier Theresa May slaagde er gisteren niet in om een meerderheid van het Lagerhuis achter zich te krijgen voor de deal die ze onderhandeld had met de Europese Unie. Dat kan betekenen dat op 29 maart een chaotische Brexit volgt, want het Verenigd Koninkrijk is onze vierde belangrijkste handelspartner.

Volgens het Brussels ondernemersverbond Beci zijn het vooral Nederland en Vlaanderen die getroffen worden door een Britse EU-uitstap. Daar zitten de producerende en dus exporterende bedrijven.

Bij de Brusselse bedrijven zijn vooral de diensten, zoals handelsrelaties, douanepapieren en exportformaliteiten, geconcentreerd. “Maar de gevolgen zijn zeker niet te verwaarlozen”, waarschuwt Beci-baas Jan De Brabanter.

Dat blijkt ook uit cijfers van minister van Werk Kris Peeters (CD&V): 3.981 banen staan in Brussel op de helling als er een harde Brexit volgt. Het leeuwendeel daarvan zit in de administratieve sector, maar ook het rechts- en boekhoudkundig advies, en de detail- en kleinhandel worden zwaar getroffen.

We moeten de Brusselse bedrijven voorbereiden op een worstcasescenario, want de Brexit is een reëel probleem.

Jan De Brabanter

De Brabanter vreest vooral voor de KMO’s, die een te afwachtende houding aannemen. Belgische bedrijven dreigen geconfronteerd te worden met douanetarieven, controles en handelsbelemmeringen. Douanerechten moeten worden betaald en zonder douaneaangifte mogen goederen niet meer geladen of gelost worden.

“Het is nog koffiedik kijken hoe alles gaat verlopen, maar Beci doet er alles aan zodat de Brusselse bedrijven in orde zijn met alle formaliteiten. Opdat ze hun goederen en diensten kunnen blijven leveren in het Verenigd Koninkrijk,” aldus de Brabanter.

Worstcasescenario

Volgens Beci is er heel wat actieve sensibilisering nodig. “Te weinig ondernemingen doen de nodige aanpassingen. Door de politieke onduidelijkheid over de Brexit, denken ze dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen”, licht De Brabanter toe.

“Maar wij gaan wel uit van het worstcasescenario. Daar moeten we de Brusselse bedrijven op voorbereiden, want dit is een reëel probleem.” Er is niet alleen de dreiging van administratieve chaos, maar ook de noodzaak om nieuwe handelspartners te zoeken.

Opportuniteiten voor Brussel

Hoewel ze niet opwegen tegen de economische schade van een Brexit, ziet Beci ook opportuniteiten. “Brussel is een van de regio’s waar bedrijven die schade ondervinden van de Brexit, zich willen vestigen”, zegt De Brabanter. “We moeten ervoor zorgen dat Brussel aantrekkelijk blijft door onze troeven uit te spelen.”

Die troeven zijn de Europese instellingen, en de aanwezigheid van consultancybedrijven en internationale pers. Maar ook de meertaligheid en de beschikbaarheid van kantoorruimtes in Brussel trekken bedrijven aan.

“Maar we moeten ons geen illusies maken. Er is hevige concurrentie tussen steden, zoals Parijs, Amsterdam, Milaan, Kopenhagen. En het gebrek aan Brussels talent vormt een groot probleem. Er is onvoldoende gekwalificeerd personeel.”

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Politiek, Brexit, BECI, Jan De Brabanter, brexit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni