Brusselse Britten willen geen Belg meer worden

Florian Cassier
© BRUZZ
15/01/2019

Straks wordt in het Britse Lagerhuis gestemd over het Brexitakkoord. Een kleine drie maanden voor de officiële Brexit is er nog steeds onzekerheid, maar dat heeft er blijkbaar niet voor gezorgd dat de Brusselse Britten massaal de Belgische nationaliteit hebben aangevraagd in 2018.

Uit de cijfers van vier van de vijf Brusselse gemeenten met het grootste aantal Britse inwoners, blijkt dat het aantal aanvragen net daalt. Dat is het geval in Brussel-Stad, Ukkel en Elsene. Enkel in Etterbeek is een lichte stijging te merken. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ zelf opvroeg bij de verschillende gemeenten.

In 2016, na het referendum, was er nochtans grote belangstelling om Belg te worden. Kort erna zagen verschillende Brusselse gemeenten een stijging en in 2017 is er een duidelijke piek te merken.

Verder leert een snelle berekening ons dat in deze vier gemeenten over de afgelopen drie jaar ongeveer tien procent van alle Brusselse Britten de Belgische nationaliteit aanvroeg. Al bij al dus niet de grote stormloop die net na het referendum werd verwacht.

"Ik hoop nog steeds dat het gezond verstand zal zegevieren."

Paul Creeney, Brit in Brussel

Volgens professor Europese betrekkingen Hendrik Vos zou dat wel eens net door de moeizame onderhandelingen kunnen komen. “Velen merken nu dat alles niet zo abrupt zal gaan. Zij kijken de kat uit de boom. Er komt niet zo’n moment waarop het ineens onmogelijk zal worden. Diegenen die het meest bezorgd waren, hebben hun aanvraag de vorige jaren al ingediend.”

Paul Creeney is een Brit die in Brussel voor een internationale NGO werkt. Hij heeft voorlopig nog geen actie ondernomen. Juist om de reden die professor Vos aanhaalt. "Ik hoop nog steeds dat het gezond verstand zal zegevieren."

Andere nationaliteiten

Wanneer er problemen zouden komen, is Paul toch niet zeker of hij wel voor België zou kiezen. “Voor ik in aanmerking kom, moet ik nog een jaar in België wonen en mijn Frans wat bijspijkeren. Ondertussen maak ik ook aanspraak op de Ierse nationaliteit via mijn grootvader.”

BREXIT Chris Mackin 2 BRUZZ ACTUA 1574

| Chris Mackin

Ierland lijkt voor wel meer Britten een mogelijkheid te zijn. Zo kunnen alle Noord-Ieren, zoals Chris Mackin die BRUZZ al aan het woord liet, aanspraak maken op de Ierse nationaliteit. Om in Brussel te werken, maakt het namelijk niet uit welke nationaliteit je hebt binnen de EU.

Belinda, bijvoorbeeld, besliste net voor het referendum om met haar familie de Ierse nationaliteit aan te vragen. “We voelden dat er iets aankwam en mijn vader, broer, zus en ik kwamen in aanmerking voor de Ierse nationaliteit. Ik wil dus niet meer Belg worden, want dan moet ik of de Britse of de Ierse opgeven.”

Ze is namelijk één vierde Iers via haar vaders moeder. Ze heeft er nog verre familie en haar vader ging er regelmatig op vakantie. Dat was voldoende voor een Iers paspoort. Voor haar moeder, die geen bloedband heeft met Ierland, was dat niet mogelijk.

"Ik wil zeker nog enkele jaren in Brussel werken en ik begin nu, drie jaar later, eindelijk de vruchten te zien van mijn Iers paspoort om werk te vinden," laat ze nog weten.

Moeilijkheden

Maar ook als je Belg wil worden, blijkt dat niet altijd even makkelijk. Je moet hier langer dan vijf jaar onafgebroken wonen, één van de landstalen beheersen, economisch zelfbedruipend zijn en sociaal geïntegreerd.

Adam Bowering werkt al een achttal jaar voor het Europese Parlement in Brussel en zou daarom in aanmerking moeten komen. Toch werd zijn eerste applicatie afgewezen omdat er onvoldoende bewijs was dat hij zich sociaal had geïntegreerd. “Ik heb nu een tweede maal een aanvraag gedaan en werk ondertussen aan een ‘certificaat van sociale integratie’. Ik ben ook Nederlands aan het leren.”

“Op deze manier komen heel wat Britten ook niet in aanmerking en is het niet onlogisch dat zij geen aanvraag indienen. Diegenen die dat wel konden hebben het zo snel mogelijk gedaan.” sluit Bowering af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Elsene, Etterbeek, Ukkel, Politiek, Samenleving, Europese Unie, brexit, Groot-Brittanië

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni