20181121 ZOOM Theresa May BRUZZ ACTUA 1639
© Photonews | Een akkoord over de brexit heeft Theresa May nog niet. Intussen halen bedrijven hun hoofdkwartier weg uit het Verenigd Koninkrijk.
Analyse

Mist rond Brexit laat Britse bedrijven landen in Brussel

Bettina Hubo
© BRUZZ
21/11/2018

Terwijl in het Verenigd Koninkrijk de discussie rond de Brexit in al hevigheid woedt, kon Brussel vorige week alvast een bijzondere Britse trofee op zijn grondgebied verwelkomen: de verzekeringsmakelaar Lloyd’s of Londen.

Lloyd’s opende zijn Europese hoofdkantoor in een flatgebouw aan de Naamsepoort. Het bedrijf, in Londen opgericht in 1686, was in het begin vooral actief in de scheepvaart, maar legde zich in de loop der jaren meer en meer toe op herverzekeringen en zeer gespecialiseerde verzekeringen zoals een verzekering voor ruimtesatellieten. Lloyd’s wil zijn omzet in Europa vergroten, maar de mist rond de brexit remt die plannen. Vandaar de beslissing om het kanaal over te steken. Voor Brussel betekent het vijftig nieuwe jobs.

Lloyd’s is niet het enige Britse bedrijf dat zijn Europese hoofdkwartier verhuist vanwege de brexit. Eerder kondigden ook effectenhandelaar Euroclear, geldtransferdienst Moneygram, de Australische verzekeraar QBE en het Japanse MS Amlin aan hun Europese hub naar de Belgische hoofdstad te zullen verplaatsen.

“Het zijn vooral bedrijven uit de verzekerings- en bankenwereld die naar het vasteland komen”

Jan De Brabanter (werkgeversorganisatie Beci)

“Het zijn vooral bedrijven uit de verzekerings- en bankenwereld die naar het vasteland komen,” zegt Jan De Brabanter van werkgeversorganisatie Beci. “Voor heel wat bedrijven is het een noodzaak. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, kan men daar bijvoorbeeld geen vreemde valuta meer omzetten naar euro. In de Londense City zijn veel banken net daar veel mee bezig. Daarom zullen ze het kanaal oversteken of in elk geval een vestiging openen op het vasteland.”

Dat moet niet noodzakelijk Brussel zijn, erkent De Brabanter. “Maar de Europese hoofdstad is wel het meest aangewezen omdat hier veel financiële operaties opgezet worden.” Brussel doet ook hard zijn best om zoveel mogelijk Britse trofeeën binnen te rijven. “Er wordt gezorgd voor beschikbare kantoorruimtes en er is ook hulp bij het verkrijgen van de nodige vergunningen. Voor de Brusselse regering is het een prioriteit. Het levert jobs op en het is goed voor de notoriëteit. Aan de andere kant kan de concurrentie voor de Belgische bedrijven groter worden.”

lloyds_of_london_940_667px_c_insurance_and_risk_professional.jpg
© Insurance and risk professional | Lloyds of London: de hoofdzetel verhuisde deze week naar de Naamsepoort in Brussel.

Gezichtsverlies

De wedijver met steden als Parijs en Amsterdam is nochtans groot. “In Amsterdam is het Engels erkend als administratieve taal. Bij ons niet. Dat is een obstakel voor Brussel. Wij pleiten er al lang voor om hier ook het Engels in te voeren.”

Sommige Britse bedrijven blijven voorlopig heel discreet over hun verhuisplannen. De Brabanter: “Ze hebben wel scenario’s uitgetekend, maar wachten met die bekend te maken tot er meer duidelijkheid is in het brexitdossier. Stel dat het land de hele uitstap toch nog zou terugdraaien, dan zouden de bedrijven die aangekondigd hebben dat ze vertrekken gezichtsverlies lijden, hun relatie met de overheid zou daardoor mogelijk ook verslechteren.”

Momenteel is de Britse premier Theresa May in eigen land wanhopig op zoek naar steun voor het ontwerpakkoord voor een zachte brexit, dat haar regering vorige week goedkeurde. De tegenstand is enorm, met name in haar eigen conservatieve partij, waar velen de voorkeur geven aan een no-deal. In dat geval houdt het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 abrupt op. Vanaf die dag zijn er grenscontroles en handelsbelemmeringen.

De Brabanter: “Wij zeggen aan onze bedrijven: bereid u voor op het worstcasescenario. Als het dan toch een zachtere uitstap wordt, is dat mooi meegenomen. Maar zelfs in het ergste geval, moeten we streven naar een zo goed mogelijke relatie met het land. De Britse markt is te belangrijk om links te laten liggen.”

In dit streven moeten alle gewesten samenwerken, vindt De Brabanter. Vorige week presenteerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een Vlaams actieplan tegen de brexit. “Wij betreuren dat sommigen cavalier seul spelen, wellicht uit profileringsdrang.”

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Brexit, Lloyd's of London, verzekeringsmakelaar, brexit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni