| Sébastien Morvan en Olivier de Brauwere.

Brussels Beer Project brengt eerste pils op de markt van milieuvriendelijk geteelde gerst

JP
© BRUZZ
20/06/2023

Het Brussels Beer Project (BBP) heeft een nieuwe pils gelanceerd gemaakt op basis van gerst uit milieuvriendelijke landbouw dat de naam Terra Pils kreeg. "Werken met de bodem en het terroir is niet exclusief voor de wijnwereld," zegt brouwer Sébastien Morvan.

Terra Pils is een licht bitter bier dat momenteel alleen verkrijgbaar is van het vat in bepaalde Brusselse cafés en de BBP Taprooms. Nieuw is dat het bier volledig wordt gemaakt met gerst uit 'regeneratieve landbouw', een term die duidt op de landbouwpraktijken van boeren, die bij het bebouwen van de grond rekening houden met onder andere de biodiversiteit en de kwaliteit van de grond.

Doel is de impact op het milieu drastisch te verkleinen en vooral geen natuurlijk hulpbronnen uitputten.

Het bier is bovendien gebrouwen met gerst die volledig in België wordt geteeld. Momenteel wordt slechts een fractie van de gerst van bieren in België lokaal geteeld, het merendeel wordt geïmporteerd uit Frankrijk.

Ecosysteem

Volgende maand zal het Brussels Beer Project nog een ander bier lanceren, genaamd Lazy Panda. Ook dat blonde bier zal worden gebrouwen met Belgische hop uit regeneratieve landbouw.

De brouwerij wil de komende twee jaar de overgang naar gerst uit de regeneratieve landbouw ook uitrollen voor de andere bieren. Denk aan Juice Junkie, Tripel Bertha en Babylone. Zo willen de Brusselse brouwers tegen het einde van dit jaar 25 procent van de gerst te halen uit regeneratieve landbouw, zo'n 150 ton graan. Binnen twee jaar moet dat percentage nog stijgen tot 75 procent.

"Werken met de bodem en het terroir is niet exclusief voor de wijnwereld," licht Sébastien Morvan, medeoprichter van de Brusselse brouwerij uit. "Het is geweldig om de boeren te ontmoeten die onze gerst telen en de bruisende groei te zien van het hele ecosysteem tussen land en bier."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni