Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag
© Bart Dewaele | Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

Brussels Gewest verhoogt premie voor werkzoekenden die voor zichzelf beginnen

TRO
© BRUZZ
12/11/2020

Brusselse werkzoekenden die als zelfstandige aan de slag gaan, krijgen voortaan een premie van in totaal 4.750 euro, verspreid over de eerste 6 maanden van hun nieuwe onderneming. Voorheen lag dat bedrag 1.000 euro lager.

De Brusselse regering keurde een ontwerpbesluit in eerste lezing goed. De verhoogde premie moet werkzoekenden helpen bij het zetten van de stap naar de opstart van een eigen activiteit. "Ondernemerschap, je eigen job tot stand brengen, is de basis van alles," vindt minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi). "Zonder deze ondernemersgeest zijn er geen bedrijven, wordt de Brusselse economie niet gestimuleerd en worden er dus ook geen banen gecreëerd."

Concreet wordt er voor bedrijven die vanaf september 2020 werden opgestart door werkzoekenden die bij arbeidsbemiddelaar Actiris waren ingeschreven 4.750 euro ter beschikking gesteld. Dat bedrag wordt gespreid over de eerste 6 maanden waarin de onderneming actief is: 1.250 euro voor de eerste maand, 1.000 euro voor de tweede, 750 euro voor de derde en vier en 500 euro voor de vijfde en zesde maand.

Voorheen werd er in die laatste vier maanden 1.000 euro minder (250 per maand) uitgekeerd. Mensen die in de twee jaar voor de opstart van hun nieuwe onderneming zelfstandige waren, kwamen bovendien niet in aanmerking voor de premie.

Het kabinet-Clerfayt geeft verder nog mee dat sinds de lancering van de premie in 2018 al 630 premies toegekend werden aan Brusselaars, van wie 60% mannen en 40% vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Politiek, Bernard Clerfayt, werkzoekenden, Actiris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie