Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel

| Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Brussels Parlement keurt begrotingsaanpassing 2021 goed

© Belga
10/12/2021

Het Brussels Parlement heeft vrijdag de begrotingscontrole 2021 voor de verschillende Brusselse instelling (Gewest, GGC, agglomeratie) meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld) herinnerde eraan dat er een aanpassing van min 182 miljoen diende te gebeuren. De bijkomende uitgaven voor de coronacrisis wogen voor 291,6 miljoen op de begroting, maar daartegenover stonden voor 110 miljoen aan inspanningen in de lopende en geplande uitgaven die geschrapt werden.

"Voor het derde jaar op rij maak ik me zorgen over de toekomst van het Gewest", hekelde N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter, die haar vraag tot ontslag van minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld) herhaalde. Ze verwees daarbij na de oplopende schuld en de scherpe kritiek van het rekenhof.

Van Achter wees op het tekort van een half miljard euro twee jaar geleden, van anderhalf miljard vorig jaar en 1,9 miljard dit jaar. Dat maakt een bijkomende schuld van 3,5 miljard op drie jaar, terwijl de begroting voor een jaar rond de 6 miljard ligt. "Brussel heeft eerder een uitgavenprobleem dan een inkomstenproblemen", vond ze. Daarnaast had ze kritiek op het half miljard aan strategische investeringen die jaarlijks buiten de begroting gehouden werd. De Europese Commissie keurt dit niet goed, terwijl de strategische investeringen in de tunnels niet meer zijn dan uitgestelde onderhoudskosten.

Ontslag

Ze hekelde ook dat minister Gatz als reactie op de opmerkingen van het Rekenhof elk jaar beterschap belooft, zonder dat er iets fundamenteels verandert. Daarom diende Van Achter een motie in waarin het ontslag van minister Gatz gevraagd wordt. Die motie werd vrijdag door de plenaire vergadering weggestemd.

De partijgenoot en voorganger van Gatz, Guy Vanhengel, haalde uit naar Van Achter. "Als de N-VA consequent is met zichzelf moet ze het ontslag van elke begrotingsminister van het land vragen, want het Rekenhof heeft kritiek op elke rekening, ook de Vlaamse (de bevoegdheid van N-VA'er matthias Diependaele, red.)", sneerde hij. Vanhengel sprak van 'Brussel-bashing" door de N-VA.

Van Achter repliceerde dat opmerkingen van het Rekenhof over de Brusselse en Vlaamse rekeningen niet te vergelijken zijn. En als de N-VA niet begaan zou zijn met Brussel, dan zou de fractie niet zo actief zijn in het parlement en enkel achteruit leunen, aldus nog Cieltje Van Achter.

Structurele hervormingen

MR-fractieleidster Alexia Bertrand klaagde het gebrek aan structurele hervormingen aan. Daardoor ligt de begrotingsaanpassing 2021 in de lijn van de rekeningen 2020. Ze wees erop dat het verschil tussen de uitgaven en inkomsten gegroeid zijn 3,8 procent in 2016 tot 33,7 procent in 2020. Vorig jaar werd minder dan twee derden van de uitgaven gedekt door de inkomsten, doordat de uitgaven (+7,6%) sterker stijgen dan de uitgaven (+0,9%) reeds voor de coronacrisis.

Christophe De Beukelaer (cdH) betreurde een gebrek aan voorspelbaarheid van de begroting, terwijl Françoise De Smet (PTB) het uitstel of schrappen van investeren als een belangrijke reden aanwees voor de toename van de wachtlijst voor een sociale woning.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni