De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021

| Brussels parlement

Brussels parlement zet stap naar meer jobkansen voor Brusselse werkzoekenden in Vlaanderen

© Belga
29/09/2021

De bevoegde commissie van het Brussels parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor een samenwerkingsakkoord met Vlaanderen dat Brusselse werkzoekenden meer kansen moet bieden op de Vlaamse arbeidsmarkt. Dat meldt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI), die de ordonnantie over de omzetting van het akkoord klaarstoomde.

De situatie is al langer bekend. Vlaanderen heeft een tekort aan arbeidskrachten, terwijl Brussel een pak werkzoekenden telt - volgens minister Clerfayt gaat het om bijna 90.000 werkzoekenden.

Het samenwerkingsakkoord moet helpen daar een mouw aan te passen. Meer Brusselaars zullen immers toegang krijgen tot de Vlaamse arbeidsmarkt. "De industrie is weggetrokken uit Brussel en heeft zich in minder dichtbevolkte gebieden rond de hoofdstad gevestigd, maar is nog steeds op zoek naar arbeidskrachten, soms laaggeschoold", kijkt Clerfayt naar de rand rond Brussel.

Concreet zal dit samenwerkingsakkoord de automatische uitwisseling van alle jobaanbiedingen tussen Actiris en de VDAB verbeteren. In het verleden werden per jaar slechts 1.500 jobaanbiedingen van de VDAB aan Actiris doorgegeven en enkel voor laaggeschoolden. De VDAB zal ook een opleidingstraject op maat invoeren voor de Brusselse werkzoekenden. Daarvoor zullen beide diensten gezamenlijk studiewerk verrichten, en ze zullen een gezamenlijke recruteringsdienst oprichten.

"Tewerkstelling moet dé absolute prioriteit zijn bij de heropstart van het parlementaire jaar. Het herstel is voelbaar en het aantal vacatures stijgt. De Brusselaars moeten kunnen profiteren van deze opportuniteiten. Dit nieuwe samenwerkingsakkoord tussen onze twee gewesten is dus een win-winsituatie", besluit de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni