Brusselse e-fietsenmaker Cowboy boekt meer verlies dan omzet

20210919 Autoloze zondag 2021 fietser met elektrische Cowboy-fiets ter hoogte van de nieuwe voetgangersbrug aan Graaf van Vlaanderen 3500px 20210919 Autoloze zondag 2021 fietser met elektrische Cowboy-fiets ter hoogte van de nieuwe voetgangersbrug aan Graaf van Vlaanderen 3500px
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Een fietser met een elektrische Cowboy-fiets op autoloze zondag 2021.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Een fietser met een elektrische Cowboy-fiets op autoloze zondag 2021.

De Brusselse producent van elektrische stadsfietsen Cowboy heeft vorig jaar een aanzienlijk verlies geboekt. Dat schrijf De Tijd. Oorzaak zijn de onderdelentekorten en logistieke problemen

Het bedrijf boekte voor het eerst meer verlies dan omzet. In 2021 is het operationele verlies van de fietsenmaker tegenover vorig jaar verdubbeld van 9,8 miljoen euro naar 20,1 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg 23,4 miljoen euro, dat is even hoog als het verlies dat Cowboy in de vijf jaar daarvoor maakte.

De omzet bleef tegenover vorig jaar gelijk op 16,1 miljoen euro.

De oorzaak zijn de productieproblemen van het nieuwe model, de Cowboy C4, die werden veroorzaakt door de coronacrisis. Die leidde tot onderdelentekorten en logistieke moeilijkheden. Cowboy verwacht dat de productie-achterstand dit jaar weggewerkt kan worden.

Vorige week startte het bedrijf een financieringscampagne via het platform Crowdcube. Die moest minstens 1 miljoen euro opleveren, maar de teller stond woensdagmiddag al op ruim 3,1 miljoen euro. Eerder dit jaar haalde het bedrijf nog 80 miljoen dollar op bij investeerders.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?