Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal met standbeeld Koning Boudewijn

| Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal met standbeeld Koning Boudewijn.

Brusselse kathedraal: '530.000 euro opzijgelegd voor stijgende energiefactuur'

AD
© BRUZZ
31/10/2022

Zoals iedereen kijken ook de parochies in Brussel met de nodige bezorgdheid naar de komende wintermaanden: het verwarmen van kerken, kathedralen en andere religieus patrimonium zal namelijk een flinke duit kosten. Boodschap aan de gelovigen? "Geef iets royaler tijdens de collectes."

In een poging om de energiefacturen zo veel mogelijk te drukken, hebben de Franstalige bisdommen recent een brief gestuurd naar de parochies met verschillende tips om energie te besparen. Dat schrijft de krant La Libre vandaag.

'Energie-efficiënte kerk'

Zo worden de parochies aangemoedigd om kapellen, crypten of kamers die grenzen aan de kerk te gebruiken voor zondagsmissen en andere diensten, omdat die gemakkelijker te verwarmen zijn.

De parochies worden ook uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan en een ‘energie-efficiënte kerk’ te kiezen, waarin bruiloften en begrafenissen zouden kunnen blijven doorgaan. Een andere mogelijkheid is om alle zondagsmissen samen te brengen in één kerk.

Hoewel de meeste maatregelen van gebouw tot gebouw bekeken moeten worden (sommige kerken moeten kunstwerken, schilderijen, wandtapijten en beelden voldoende verwarmen), hopen de bisdommen dat ook de gelovigen en kerkgangers een handje helpen. De parochies worden namelijk aangemoedigd om hen te informeren over de verwarmingskosten, "om een royalere deelname aan de collectes aan te moedigen".

Brusselse kathedraal

Ter vergelijking: vóór de prijsverhogingen kon een kleine kerk jaarlijks een energiefactuur van zo’n 4.000 tot 8.000 euro verwachten. De Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal van Brussel moest jaarlijks zo'n 40.000 en 60.000 euro neerleggen voor verwarming.

Voor het boekjaar 2023 werd er reeds een bedrag vrijgemaakt van 530.000 euro om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden, vertelde Thierry Claessens, hoofd van het Vicariaat voor het Tijdelijke Zaken in Brussel, aan La Première (RTBF).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni