Brusselse regering geeft nog eens 58 miljoen euro steun aan zwaarst getroffen bedrijven

© Ivan Put
| De bedoeling van deze nieuwe maatregel is om steun te verlenen aan ondernemingen die eind 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 moesten sluiten of in hun activiteiten werden belemmerd door de verschillende gezondheidsmaatregelen

De Brusselse regering heeft het principe van een nieuwe steunmaatregel goedgekeurd voor ondernemingen die moeilijkheden ondervinden door de coronacrisis. Er is een budget van 58 miljoen euro voorzien, bedoeld voor de zwaarst getroffen sectoren: het uitgaansleven, de toeristische logementsplekken, de evenementen, de restaurants en cafés en sommige van hun toeleveranciers, de sport en het personenvervoer.

De nieuwe steunmaatregel is bedoeld voor ondernemingen die eind 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 moesten sluiten of in hun activiteiten werden belemmerd door de verschillende gezondheidsmaatregelen, zoals een volledige sluiting van de discotheken, de beperking van het aantal personen per tafel in restaurants en cafés of de beperking van het aantal personen bij evenementen.

Er komen twee premies: een 'TL3-premie' voor de toeristische logementsplekken van 1.100 euro per accommodatie-eenheid (budget: 18 miljoen euro); en een 'Premie 2022' voor de discotheken, de evenementen, de restaurants, cafés, en hun toeleveranciers, het toerisme, de sport en het personenvervoer.

Omzetverlies

Aan de bedragen en modaliteiten van deze premie wordt momenteel de laatste hand gelegd. Ze worden berekend op basis van het omzetverlies en het aantal voltijdsequivalenten (budget: 40 miljoen).

De premies zijn beschikbaar na de goedkeuring van de besluiten, de adviezen van de sociale partners en de Raad van State en de kennisgeving aan de Europese Commissie.

"De uitgaanswereld, de horeca en haar toeleveranciers, de evenementenindustrie, de cultuur, het toerisme, de sport en zelfs het betaald personenvervoer worden nog steeds getroffen door deze ongekende crisis. Zij zorgen voor talrijke rechtstreekse en onrechtstreekse jobs en dragen ontegensprekelijk bij tot het imago en de internationale uitstraling van Brussel", verantwoordt minister-president Rudi Vervoort (PS) de nieuwe steun.

"De premie heeft als doel om via het samenspel van evenementen, restaurants, cafés, cultuur en verblijfstoerisme waar Brussel een patent op heeft, Brusselaars en bezoekers weer te laten genieten van onze stad", vult minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) aan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?