Brusselse regering schort boetes LEZ op tot einde maatregelen coronacrisis

© PhotoNews
| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ.)

De Brusselse regering heeft voor 150 miljoen aan economische steunmaatregelen aangekondigd. Die maatregelen moeten de economische schade van de coronacrisis verminderen. Meest opvallende maatregel: nieuwe boetes in het kader van de Lage Emissiezone die vanaf 1 april zouden worden uitgedeeld, worden opgeschort tot na de federale maatregelen om de crisis te beteugelen.

De Brusselse kamer van koophandel BECI schat de financiële verliezen voor de Brusselse bedrijven in de maand maart op 1,8 miljard euro. Het Brussels Gewest besliste eerder al om 110 miljoen euro vrij te maken ter ondersteuning van bedrijven die het moeilijk hebben, dat bedrag wordt nu verhoogd tot 150 miljoen euro.

Wellicht niet de meest kostelijke, maar wel opvallendste maatregel, is dat er voorlopig geen boetes zullen worden uitgeschreven voor wagens die vanaf dit jaar de Lage Emissiezone niet meer mogen betreden, en voor de voertuigen die sinds 2018 onderworpen zijn aan de maatregel. Normaal zouden vanaf 1 april ook boetes worden uitgeschreven voor dieselvoertuigen met euronorm 3, die officieel vanaf 1 januari van dit jaar de LEZ niet meer mochten betreden. Maar eigenaars van die voertuigen hoeven tot ten minste het einde van de federale maatregelen om de crisis te beteugelen geen boete te verwachten.

De Brusselse regering motiveert die beslissing in een persbericht door te stellen dat alle getroffen burgers de kans krijgen om naar het ziekenhuis te gaan. "Alle andere verplaatsingen dienen mogelijk gemaakt te worden die essentieel zijn als gevolg van deze pandemie."

Eenmalige premies

Andere steunmaatregelen zijn de betaling van eenmalig 4.000 euro aan bedrijven die moeten sluiten door de noodmaatregelen. De bedrijven moeten wel behoren tot de horecasector, reissector (reisbureaus, reisorganisatoren of reserveringsbureaus), recreatie en sportsector en kleinhandel. De supermarkten, nachtwinkels, dierenvoedingwinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations die nu als enige open moeten blijven, krijgen uiteraard geen premie.

Ook kapperszaken kunnen rekenen op een eenmalige betaling van 2.000 euro.

Andere maatregelen die de Brusselse regering neemt:

 • City taks hoeft niet betaald te worden over het eerste kwartaal van 2020.
 • Het Brussels Waarborgfonds kent overheidsgaranties op bankleningen toe voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro.
 • Finance&invest.brussels krijgt de opdracht om leningen aan een verlaagde interestvoet toe te kennen aan de kernleveranciers van de horecasector zodat zij de horecazaken een betalingstermijn kunnen bieden. Horecazaken met meer dan 50 personeelsleden krijgen de mogelijkheid om leningen tegen een verlaagde interestvoet te krijgen.
 • Een moratorium (rechtsmiddel waarbij het crediteuren voor een bepaalde tijd onmogelijk wordt gemaakt om zich te verhalen op het vermogen van de debiteur) op de kapitaalaflossing van leningen toegekend door finance&invest.brussels aan bedrijven van de getroffen sectoren.
 • Een versnelde of zelfs vervroegde verwerking, vastlegging en uitbetaling van economische-expansiesteun voor de horeca, de toeristische sector, de evenementensector en de culturele sector.
 • Een versterkte begeleiding van bedrijven in moeilijkheden door hub.brussels, in samenwerking met het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden (COM), waarvan de financiering is verhoogd met 200.000 euro.
 • Geen belasting op de exploitatie van taxi’s of voertuigen met chauffeur in 2020.
 • Storting van gewestelijke tussenkomst voor loon van huishoudhulpen blijven uitbetaald, voor zover zij nog niet zijn overgegaan tot economische werkloosheid. De Brusselse regering stelt wel dat deze maatregel alleen haalbaar is als de federale overheid ermee instemt de sociale bijdragen voor deze sector af te schaffen.
 • Voor evenementen die uitgesteld worden naar een later tijdstip in 2020, blijft de toegekende subsidie bestaan zonder dat het subsidiebesluit en het toegekende bedrag gewijzigd worden.
 • Voor afgelaste evenementen geeft de regering toelating om deze subsidie te gebruiken om de facturen voor de reeds aangegane en niet annuleerbare uitgaven voor het evenement te vereffenen.
 • Als het evenement wordt uitgesteld naar een latere datum hoeft geen nieuwe aanvraagprocedure voor een subsidie opgestart te worden en wordt de analyse van de verantwoordingstukken versoepeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?