| De Brusselse regering. Vlnr: Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (One.Brussels/SP.A), Barbara Trachte (Ecolo) en Sven Gatz (Open VLD).

Vervoort pompt 110 miljoen euro in Brusselse economie

SVG, TH
17/03/2020

Net als de federale regering zal de Brusselse regering van minister-president Rudi Vervoort (PS) volmachten vragen in het parlement om bepaalde beslissingen sneller door te kunnen duwen. Er komt bovendien een fors steunpakket van in totaal 110 miljoen euro voor de Brusselse economie.

Die Brusselse ‘bazooka’ komt bovenop de federale economische steun die verwacht wordt. De bedoeling is in de eerste plaats om de Brusselse bedrijven financiële ademruimte te geven . Ze stevenen af op serieuze cashflowproblemen nu de lokale economie volledig dreigt stil te vallen.

Volgende maatregelen zijn beslist:

  • Net zoals in Vlaanderen zullen bedrijven die door de crisis getroffen zijn en verplicht zijn om te sluiten een eenmalige premie krijgen;
  • De hoteltax wordt afgeschaft voor de eerste zes maand van dit jaar;
  • Finance & Invest Brussels zal leningen toekennen tegen lage rentevoeten aan sleutelleveranciers in de horecasector en aan horeca-zaken met meer dan vijftig personeelsleden;
  • Bedrijven die een lening hebben lopen bij Finance & Invest krijgen uitstel van betaling voor het geleend kapitaal;
  • Tot slot wordt ook nog de expansiesteun voor horecabedrijven en bedrijven in de toeristische en culturele sector versneld

Eerder had de regering-Vervoort al beslist om een bankwaarborg toe te kennen voor noodlijdende bedrijven die hun schulden niet meer kunnen betalen. Het gaat om een waarborg van 20 miljoen euro. De diensten die de regionale economie begeleiden worden ook versterkt.

Snel op de bal spelen

Om de huidige crisis en de verdere verspreiding van het coronavirus doeltreffend te kunnen bestrijden, vraagt de Brusselse regering het parlement om een machtiging tot volmachtbesluiten. Daarmee volgt de Brusselse regering het voorbeeld van de federale regeringsploeg, die zondagavond al die beslissing nam.

“Gezien de bijzondere toestand die het land en het Brussels gewest momenteel doormaken, moeten we rekening houden met de onmogelijkheid voor het parlement om samen te komen. Intussen zijn we genoodzaakt om snelle en dringende beslissingen te nemen”, laat Vervoort weten. “Als die situatie zich zou voordoen, moet de Brusselse regering wetten kunnen uitvaardigen zonder het gebruikelijke wetgevingsproces te doorlopen”.

Als het parlement donderdagvoormiddag de volmachtbesluiten van de regering bekrachtigt, zal de ploeg van Vervoort dus sneller en korter op de bal kunnen spelen om de coronacrisis aan te pakken. Het gaat dan vooral om maatregelen om gezondheidsrisico's en economische problemen te beperken. De machtiging tot volmachtbesluiten zal twee tot drie maanden geldig zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, coronavirus, coronacrisis, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni