13 juli 2022: Actiris, de officiële instantie die instaat voor vorming en begeleiding van werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

| Actiris, de officiële instantie die instaat voor vorming en begeleiding van werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De werkloosheid in het Brussels gewest is in februari licht toegenomen. Het grootste deel van de stijging is toe te wijzen aan Oekraïners die zich als werkzoekende hebben ingeschreven. Dat blijkt donderdag uit de statistieken van arbeidsbemiddelaar Actiris.

Brussel telde eind februari 87.738 werkzoekende werklozen. In vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden gaat het om een stijging met 2.038 personen of 2,4 procent. Het aantal werklozen die recht hebben op een uitkering, daalde in vergelijking met vorig jaar wel met 4 procent tot 51.245.

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Vorige maand waren 1.567 Oekraïners ingeschreven bij Actiris, tegenover 99 een jaar eerder. Zonder ze erbij te tellen zou de Brusselse werkloosheid maar met 570 personen of 0,7 procent zijn toegenomen, merkt de arbeidsbemiddelingsdienst op.

Jongerenwerkloosheid

De werkloosheidsgraad komt uit op 15,3 procent. Onder jongeren bedraagt die zelfs 24,6 procent. Het aantal werkzoekende werklozen onder de 25 jaar steeg met 7,7 procent tot 9.486.

In vergelijking met februari 2022 kwamen er vorige maand 10 procent minder nieuwe vacatures rechtstreeks binnen bij Actiris. "De belangrijkste verklaring hiervoor heeft te maken met de vertraging van de economie veroorzaakt door de energie- en inflatiecrisis", zegt Actiris.

Afgezet tegen de statistieken van januari daalde de werkloosheid in februari licht met 254 personen of 0,3 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni