| Er zijn in Vlaanderen de komende jaren extra arbeidskrachten nodig. Die zijn in Brussel te vinden.

Brusselse werkzoekenden krijgen meer jobkansen in Vlaanderen

© Belga
10/11/2021

Het Brusselse Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor het samenwerkingsakkoord met Vlaanderen om werkzoekende hoofdstedelingen meer jobkansen te bieden op de Vlaamse arbeidsmarkt. PVDA onthield zich.

De situatie is bekend: de sociaaleconomische perspectieven en de demografische evolutie geven aan dat Vlaanderen een regio wordt die het komende decennium met een permanent tekort aan arbeidskrachten zal kampen. Brussel daarentegen verjongt en zal de komende tien jaar niet voldoende vacatures hebben om werk te bieden aan de nieuwe generaties.

Brussel beschikt dus over een grote vijver aan arbeidskrachten. "In het gewest zijn bijna 90.000 werkzoekenden", stelt minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi). Volgens hem trokken in 2019 elke dag zo'n 57.000 Brusselaars elke dag naar Vlaanderen om te werken. Dat zijn er al 30 procent meer dan tien jaar geleden (43.000 in 2010). "Maar dat aantal kan nog omhoog."

Gezamenlijke rekrutering VDAB en Actiris

Concreet zal dit samenwerkingsakkoord de automatische uitwisseling van alle jobaanbiedingen tussen Actiris en de VDAB verbeteren. In het verleden werden per jaar slechts 1.500 jobaanbiedingen van de VDAB aan Actiris doorgegeven en enkel voor laaggeschoolden. De VDAB zal ook een opleidingstraject op maat invoeren voor de Brusselse werkzoekenden. Daarvoor zullen beide diensten gezamenlijk studiewerk verrichten, en ze zullen een gezamenlijke rekruteringsdienst oprichten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni