Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel.

| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel. Jongeren vormen daarbij een groep die bijzondere aandacht nodig heeft.

Aantal werklozen in Brussel lag in 2023 op hoogste niveau in vijf jaar

© Belga
18/01/2024

Er waren in 2023 gemiddeld 88.979 werkzoekenden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, zo blijkt uit cijfers die de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris donderdag publiceert.

Tegenover 2022 nam het gemiddeld aantal werkzoekenden toe met ruim 2.700 eenheden of iets meer dan 3 procent. De gemiddelde werkloosheidsgraad - het percentage van de beroepsbevolking dat werkzoekende is - ging van 14,2 naar 14,7 procent.

Eerder had Actiris al bekendgemaakt dat het jaar werd geëindigd met 92.052 werkzoekenden en een werkloosheidsgraad van 15,2 procent.

Volgens Actiris heeft de verslechtering van de werkloosheidscijfers onder meer te maken met de zwakkere economie, een stijging van het aantal jongeren die zich inschreven bij Actiris na hun studie en een toename van het aantal ingeschreven Oekraïners.

Stijgende werkgelegenheidsgraad

Tegenover de hogere werkloosheidsgraad staat wel een verbeterende werkgelegenheid, benadrukt Actiris ook. "De werkgelegenheidsgraad steeg in de eerste drie kwartalen van 2023 tot een recordhoogte van 66,5 procent", zegt de arbeidsbemiddelaar in een persbericht.

Het kan raar aanvoelen dat zowel de werkloosheid als de werkgelegenheid stijgt, maar dat heeft te maken met een grotere beroepsbevolking, legt Actiris uit. "​Er bevinden zich meer mensen op de arbeidsmarkt en dus ook meer mensen zonder werk, ondanks de toename van het aantal werkende mensen."

Paradoxaal

"De situatie op de Brusselse arbeidsmarkt was erg paradoxaal in 2023", stelt Cristina Amboldi uit, directrice-generaal van Actiris. "Positief is dat de werkgelegenheidsgraad stijgt, wat een weerspiegeling is van al het werk dat de medewerkers van Actiris dagelijks verrichten. Maar we moeten ook onze inspanningen verdubbelen om zoveel mogelijk mensen langdurig aan het werk te krijgen, vooral de meest kwetsbaren onder hen zoals jongeren en langdurig werkzoekenden."

De jongerenwerkloosheidsgraad bedroeg gemiddeld 25,4 procent in 2023 (en 28,4 procent in december). Het gaat voor alle duidelijkheid om jongeren die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Actiris , Brusselse werkzoekenden , werkzoekenden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni