| Arbeiders van Aviapartner op de luchthaven van Zaventem

Brusselse werkzoekenden stromen nog te weinig door naar Vlaamse arbeidsmarkt

© Belga
02/12/2023

Uit een onderzoek van BRIO, het Brussels informatie-, documentatie- en onderzoekscentrum, blijkt dat er ook vandaag nog heel wat uitdagingen zijn voor Brusselaars die werk zoeken in eigen stad of daarbuiten. De Brusselse werkzoekenden stromen nog te weinig door naar de arbeidsmarkt in Vlaanderen, stelt het onderzoekscentrum.

Volgens Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) moet de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB daarom actief Brusselse werkzoekenden begeleiden naar de Vlaamse arbeidsmarkt.

Kern van het probleem is dat het Brusselse jobaanbod vooral gericht is op midden- of hooggeschoolden, terwijl de arbeidsreserve in Brussel vooral bestaat uit lagergeschoolde werknemers. Door deze mismatch vinden Brusselaars vaak de weg niet richting Vlaanderen of elders, maar in Brussel geraken ze ook niet aan een job.

De BRIO-cijfers tonen aan dat iets meer dan 33.000 inwoners van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest in de provincie Vlaams-Brabant werken. Nochtans zijn dit vooral hoogopgeleide profielen. Mogelijk is het jobpotentieel in Vlaams- én Waals-Brabant nog vele malen groter, indien er ook een stroom aan laaggeschoolde pendelaars zou ontstaan.

In de rand zijn er namelijk verschillende sectoren met jobs waarvoor laaggeschoolde Brusselaars in aanmerking komen. De vacatures voor de transportsector, openbare dienstverlening en detailhandel raken bijvoorbeeld niet of bijzonder moeilijk ingevuld in Vlaams-Brabant.

Mathis Saeys, één van de BRIO-onderzoekers, gelooft dat er nog heel wat potentieel is om de mismatch aan te pakken, "maar enkel op voorwaarde dat de drempels weggewerkt worden". Het gaat namelijk niet enkel over het verschil in opleidingsniveau. Ook taal en de pendeltijd spelen de arbeidsmobiliteit vanuit Brussel naar Vlaanderen parten. De pendeltijd is voor vele Brusselaars te lang. En 20 procent van de Brusselaars zegt zich niet welkom te voelen in Vlaanderen.

Belangrijk om weten is dat het BRIO-onderzoek gebaseerd is op de laatst beschikbare cijfers uit 2018, dus voor de coronaperiode.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Benjamin Dalle , jongerenwerkloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni