Brusselse windmolenfabrikant Xant is failliet

© Mike Stuart

Xant kan voorlopig geen innovatieve windenergie meer creëren. Het Brusselse bedrijf is failliet verklaard. Xant had dringend vers kapitaal nodig, maar de onderhandelingen met een investeerder waren op het laatste moment afgesprongen.

Het Brusselse Xant werd zeven jaar geleden opgericht. De onderneming ontwierp middelgrote windmolens die monteerbaar zijn. Voor de installatie is geen kraan nodig. Het bedrijf wilde zich voornamelijk richten tot onderontwikkelde landen waar op het platteland weinig elektriciteit beschikbaar is.

"Zo zouden we hen kunnen helpen in de voorziening van elektriciteit voor scholen of ziekenhuizen", zei medeoprichter Xavier Vanwijck vorig jaar nog aan BRUZZ. Maar voorlopig zal Xant geen windmolens meer bouwen. Het bedrijf werd vorige week failliet verklaard, weet De Tijd.

'Onderhandelingen afgesprongen'

Sinds haar oprichting maakte Xant verlies - vorig jaar nog 1 miljoen euro - waardoor de windmolenbouwer vijf miljoen euro in het rood dook. Verschillende kapitaalinjecties - het bedrijf kon onder meer rekenen op steun van het Brussels Gewest - brachten weinig verandering.

Een poging om voor het faillissement nog vers kapitaal te vinden was tevergeefs. "Er liepen gesprekken met een investeerder, maar op het laatste moment sprongen de onderhandelingen af", zegt een van de oprichters aan De Tijd. "Het heeft langer geduurd dan verwacht om klanten te overtuigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?