Cécile Jodogne op economische missie naar Senegal

© Kabinet Cécile Jodogne
| Cécile Jodogne (DéFi), staatssecretaris in de Brusselse regering.

Cécile Jodogne (Défi) is woensdag naar Dakar in Senegal vertrokken voor de laatste economische missie van het Gewest voor de verkiezingen van mei. De Brusselse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel wordt vergezeld door zestien bedrijven, waarvan vijf uit de twee andere gewesten van het land. Jodogne had van bij het begin van de legislatuur ingezet op het Afrikaanse continent.

Jodogne beschouwt de Afrikaanse markt als een opportuniteit voor het Brussels economisch weefsel. Daarvoor is het Franstalige Afrika de toegangspoort. Voor de missie reizen zestien bedrijven mee met de staatssecretaris: elf uit Brussel, drie uit Wallonië en twee uit Vlaanderen. Die vertegenwoordigen diverse sectoren zoals de bouw, de voedingsmiddelen, de logistiek, het toerisme en grondstoffen.

Driedaags bezoek

Gedurende twee dagen vinden ontmoetingen plaats. De missie begint donderdagochtend met de opening van een post van handelsattaché voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij de Belgische ambassade in Dakar. De attachés zijn de contact- en tussenpersonen van bedrijven op buitenlandse markten. Brussel heeft een netwerk van 91 kantoren in de wereld.

Donderdag staat ook een ontmoeting met een vereniging van vrouwelijke ondernemers op de agenda. Vrijdag bezoeken ze de 'smart city' Diamniadio en het Brusselse architectuurbedrijf Dufour-Galand, dat een project voorstelt voor de bouw van een vormingscentrum van 5.000 vierkante meter. Vrijdagavond keert de delegatie naar Brussel terug.

Goede klant van Brussel

Volgens cijfers van de Nationale Bank, die het kabinet van Jodogne vrijgaf, was Senegal in 2016 (de recentste cijfers) de op twee na grootste klant van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met 26 miljoen euro aan uitvoer.

Senegal heeft net verkiezingen achter de rug, waarbij president Macky Sall in de eerste ronde met 58,26 procent van de stemmen is herverkozen. Het tweede mandaat van de 56-jarige president start in april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?