Beroep van Schaarbeek tegen heraanleg Lambermontlaan afgewezen

CD
© BRUZZ
18/05/2024

Het Stedenbouwkundig College van het Brussel Gewest heeft het beroep van de gemeente Schaarbeek tegen de heraanleg van de Lambermontlaan afgewezen.

Begin februari stelde de Brusselse regering de nieuwe plannen voor de Lambermontlaan voor. Tegen 2025 komen er brede voetpaden, gescheiden fietspaden en een groot aantal bomen.

De gemeente Schaarbeek ging in beroep, omdat een toegangsstraat tot de Helmetwijk vanaf de Lambertmontlaan wordt afgesloten.

Dat beroep heeft het Stedenbouwkundig College afgewezen.

"Het advies legde de nadruk op de verkeersveiligheidsargumenten en oordeelde dat ruimte voorzien voor voetgangers en fietsers voor de bibliotheken de beste aanpak is", klinkt het bij kabinet Van den Brandt. "Het College benadrukte ook dat Brussel Mobiliteit zijn werk goed heeft gedaan en dat de argumenten van Schaarbeek ongegrond waren."

Schaarbeek burgemeester Cécile Jodogne (Défi) zal volgende week dinsdag in het College voorstellen haar bezwaar "voor het algemeen belang en in een compromispositie" in te trekken. Al noemt ze de beslissing van het College wel dogmatisch en zegt dat er een kloof is tussen de plannen van de minister van Mobiliteit en de realiteit op het terrein en het dagelijks leven van de Brusselaars.

"De minister van Mobiliteit zal verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen van deze beslissing voor het dagelijks leven van de inwoners van Schaarbeek en de winkeliers", zegt ze in La Capitale. "De toegang tot het winkelgebied van de Helmetsesteenweg zal namelijk moeilijker worden vanaf de Lambermontlaan. Bovendien zal er verkeer worden verplaatst naar twee al zeer drukke wegen van de gemeente, de Haachtsesteenweg en de Demolderlaan".

Burgemeester Jodogne vindt de heraanleg van de Lambermontlaan voor het overige wel een goed project, zegt ze nog in La Capitale.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni