Coöperatieve supermarkt Schaarbeek in zee met OCMW

SN
© BRUZZ
17/02/2018

De participatieve supermarkt BEES coop in Schaarbeek heeft een overeenkomst afgesloten met het OCMW. Daardoor moeten ook sociaal zwakkere mensen de weg vinden naar de coöperatieve.

“We willen dat onze supermarkt een zo divers mogelijk publiek aantrekt”, zegt Martin Raucent van Bees Coop, de 'Brusselse Ecologische Economische en Sociale' coöperatieve supermarkt, in de Schaarbeekse Van Hovestraat, vlak bij Sint-Joost.

Daarom tekende de winkel vorige week een overeenkomst met het Schaarbeekse OCMW. Bedoeling is om de drempel voor kansarmen te verlagen.

De participatieve supermarkt wil kwaliteitsvolle voeding aanbieden, aan een faire prijs. Wie klant wil worden, moet echter ook meteen aandeelhouder en medewerker worden, vaak een drempel voor wie niet vertrouwd is met coöperatieve bedrijven.

Extra lange testperiode

Daarom zorgen OCMW Schaarbeek en Bees Coop vanaf nu voor aangepaste begeleiding. “Zo krijgen OCMW-bezoekers een testperiode van zes maanden in plaats van één maand. Ze kunnen dus langer gewoon klant zijn, zonder dat ze meteen aandelen moeten kopen,” legt Raucent uit aan BRUZZ.

Na die proefperiode is het ook mogelijk om aandelen te kopen via afbetaling. “Een aandeel kost 100 euro, maar het OCMW geeft een voorschot van 25 euro,” zegt Raucent. “En samen met het OCMW blijven we de kansarmen persoonlijk begeleiden, via een soort peterschap.”

Juiste woorden gebruiken

Bees Coop werkt ook samen met andere organisaties. “Met buurthuis Bouillon de Cultures bijvoorbeeld organiseren we infosessies, waarin we het belang van goede voeding onderstrepen. En omgekeerd leren wij ook hoe we onze communicatie naar kansarmen kunnen verbeteren.”

“De juiste woorden gebruiken, is erg belangrijk,” vertelt Martin Raucent. “Het concept ‘eigenaar worden’ schrikt sommige mensen af, bijvoorbeeld. ‘Deelnemen’ ligt een stuk gemakkelijker, ook al komt het op hetzelfde neer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Economie , Samenleving , BEES coop , OCMW Schaarbeek , Martin Raucent , Bouillon de Cultures , kansarmen , coöperatieve , coöperatieve supermarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni