Coronacrisis slaat gat van 45 tot 100 miljoen in gemeentekas

KH
© BRUZZ
26/06/2020

De coronacrisis heeft een forse impact op de Brusselse gemeentebegrotingen, berekende Belfius. Al naargelang het scenario weegt de pandemie 45 tot 100 miljoen euro voor de 19 gemeenten.

De inkomsten van de gemeenten zullen door de coronacrisis dalen met 38 miljoen euro in een mild scenario (waarbij de impact grosso modo beperkt blijft tot de lockdownmaanden) en 78 miljoen (een scenario waarbij die impact de volgende maanden blijft aanhouden). Dat blijkt uit een nieuwe studie van Belfius.

Het effect op de meeruitgaven is beperkter (doordat gemeenten ook minder uitgaven voor een aantal zaken): 8 miljoen euro in het milde scenario en 20 miljoen in het strenge.

Ook volgende jaren

Toch is een budgettair evenwicht volgens Belfius haalbaar. De gemeenten hebben immers een overgedragen overschot van 200 miljoen euro uit de vorige jaren.

De volgende jaren zal de invloed van Covid-19 op de gemeentebegroting overigens nog doorwerken, voorspelt de bank. De fiscale inkomsten komen immers onder druk (vooral de aanvullende belastingen op de personenbelasting). Ook de sociale uitgaven van het OCMW zullen wellicht stijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , gemeentefinanciën , Belfius , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni