Dalend aantal MIVB-controles doen inkomsten met 700.000 euro dalen

© PhotoNews

Bij de kraag gevatte zwartrijders leverden de MIVB in 2017 nog zo'n 5 miljoen euro op. Een jaar later was dat nog slechts 4.27 miljoen. Die cijfers hebben jammer genoeg weinig te maken met stijgende burgerlijke gehoorzaamheid, maar des te meer met een personeelstekort bij de MIVB.

De afgelopen zes jaar werd geen nieuw personeel meer aangenomen om de tickets te controleren bij de MIVB. Het aantal controleurs staat sinds 2014 op 110. En omdat tussen 2017 en 2018 heel wat controleurs op ziekteverlof gingen, daalde het aantal controles plots sterk, van 1,4 miljoen gecontroleerde reizigers naar 1,1 miljoen in 2018. Ook het aantal PV’s is met meer dan 20.000 gedaald in diezelfde periode.

Daardoor ging ook het bedrag van geïnde toeslagen van iets meer dan vijf miljoen euro in 2017 naar 4,27 miljoen euro. Zo blijkt uit een parlementaire vraag van Bianca Debaets aan minister van Mobiliteit Elke van den Brandt. Een flink gemis dus, maar de MIVB nuanceert.

Meer ritten -> meer controleurs

"Wij controleren uit billijkheid. Niet uit winstbejag", stelt woordvoerder An Van Hamme van MIVB streng.

"We willen gewoon geen mensen aanzetten tot zwartrijden, natuurlijk. In de periode 2017 - 2018 hadden we te maken met veel afwezigheid bij de controleurs. Wanneer iemand vertrok, werd die uiteraard vervangen. Er werd ook steeds voldaan aan het minimum aantal gecontroleerde reizigers van 1%", geeft ze te kennen. "Maar in 2019 zaten we al aan 434 000 000 ritten, en aan het stijgend aantal reizigers moeten we nu wel tegemoetkomen met een stijging van de controleurs. Daarom nemen we er de komende periode twaalf aan."

De MIVB heeft voorlopig nog geen cijfers voor het volledige jaar 2019, maar uit de eerste cijfers blijkt dat het aantal controles opnieuw met 10% omhoog zou gaan. Hoe de dalende inkomsten werden opgevangen, is niet duidelijk. De volledige jaarcijfers voor 2019 worden in mei bekend gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?