Coworking in opmars

© Photonews
| Co.Station, een deelkantoor in het centrum van Brussel

Coworking is big business geworden. Er zijn vandaag in Brussel bijna zeventig deelkantoren, en er zijn er nog eens 18 in voorbereiding. “Ze kunnen het verouderde kantooraanbod nieuw leven in blazen.”

Een en ander blijkt uit een studie van Perspective Brussels, het planningsagentschap van het Brussels Gewest.

Coworking is al lang geen zaak meer van idealisten die vast geloven in de deeleconomie. Het is een (niche) business geworden op de drukke Brusselse kantoormarkt. De plekken heten Silversquare, Tribes, Spaces, We Work, The Loft of The Mug en ze zijn bij jonge ondernemers steeds populairder.

Dat is ook de grote Brusselse vastgoedspelers niet ontgaan. Zo hebben Befimmo en Eaglestone onlangs de overname aangekondigd van enkele belangrijke deelkantoren.

Perspective Brussels ziet de coworkingplaatsen als een plek tussen de woonplaats en het traditionele kantoor. “Het is zijn third places waar contacten kunnen worden gelegd met kennisuitwisseling , experiment en innovatie.” De coworkinguitbaters proberen de plekken gezellig te maken, met de hulp van interieurarchitecten, zodat er zoveel mogelijk een huiskamergevoel kan ontstaan.

Grote voordeel is vooral de flexibiliteit. Er is meestal geen sprake van een klassiek huurcontract maar een overeenkomst voor de totale dienstverlening, een soort van abonnement. Dat kan per dag, per maand of per jaar worden genomen. Voor enkele maanden een desk huren, of op een bepaald moment van het jaar plots uitbreiden, is dan geen probleem meer.

Vandaag zijn er 68 coworkingspaces, en nog eens 18 in voorbereiding. De meeste bevinden zich in de Europese Wijk, Louizawijk of de Vijfhoek, vaak dicht bij openbaar vervoer.

Verdoken leegstand

Voor Perspective Brussels kunnen de deelkantoren een hefboom zijn om de verouderde kantoorruimtes nieuw leven in te blazen.

De onderzoekers zijn intussen ook niet blind voor de risico’s in deze gehypte nichemarkt. Als die te snel groeit, dreigt er leegstand. Verdoken leegstand, want de coworkingplaces zijn niet mee opgenomen in de statistieken van de kantoormarkt van het Brussels Gewest.

Leegstand maakt de markt ook kwetsbaar, zoals gebleken is bij een van de operatoren die vandaag op de rand staat van een failliet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?