Coworkingspace exclusief voor vrouwen: is daar nood aan?

© Womanly
| Marie Buron is samen met Christophe de Broqueville oprichter van Womanly.

In Watermaal-Bosvoorde is deze week een coworkingspace voorbehouden voor vrouwen geopend: Womanly. “Het doel is om een locatie en gemeenschap aan te bieden waarbinnen vrouwen echt kunnen groeien in hun professionele leven.” Zit er toekomst in een ‘women only workspace’? Specialisten zijn benieuwd naar het succes.

Veel planten, verschillende typen bureaus en werkplekken en een hip, geometrisch logo. In eerste instantie lijkt Womanly behoorlijk veel op andere coworkingspaces: flexibele werkplekken die populair zijn onder zelfstandigen, die er tegen betaling een bureau buitenshuis krijgen en gebruik kunnen maken van verschillende diensten en netwerkevents. De laatste jaren schieten coworkings als paddenstoelen uit de grond in Brussel.

Womanly biedt ook al die diensten aan, alleen kan iets minder dan de helft van de wereldbevolking, zijnde mannen, er niet terecht. “Wij willen hier een aparte ruimte voor vrouwen creëren”, aldus Marie Buron, die Womanly samen met Christophe de Broqueville oprichtte. Die laatste is inderdaad een man. “Het doel is om een locatie en gemeenschap aan te bieden waarbinnen vrouwen echt kunnen groeien in hun professionele leven.”

Womanly
© Womanly
| Een hip, geometrisch logo.

Lukt dat niet met mannen in de buurt dan? “Er is een groep vrouwen die zegt: ‘Ik voel me kalmer en meer mezelf wanneer ik alleen onder vrouwen ben’", zo klinkt de redenering. Op die groep richt Womanly zich. Zij kunnen voor 175 tot 350 euro per maand, afhankelijk van de formule, een werkplek in de 350 vierkante meter grote ruimte huren. Het vrouwenkantoor bevindt zich overigens in het gebouw van Buzzynest, een coworking waar mannen wel welkom zijn.

Diversiteit

Womanly is de eerste coworkingspace exclusief voor vrouwen in België. Er zijn wel voorbeelden uit de Verenigde Staten of Engeland. Specialisten zijn benieuwd naar het succes van het concept. “Enerzijds is het idee van coworking dat je een interactie hebt tussen de leden onderling”, aldus organisatiepsychologe Sara De Gieter (VUB). “En daarbij geldt: hoe diverser, hoe verrijkender.” Alle mannen op voorhand uitsluiten, lijkt in dat opzicht dus niet per se verstandig.

De Gieter: “Maar anderzijds zijn er wel studies die aantonen dat vrouwen zich in meetings met mannen vaak stiller houden of minder op de voorgrond treden. In dat licht kan ik me voorstellen dat vrouwen zich in een omgeving zonder mannen beter durven te uiten en meer ervaringen durven te delen.”

Mannen niet helemaal buitengesloten

Seksuele intimidatie op de werkvloer was in ieder geval geen motivatie voor de oprichters om voor dit concept te kiezen. De werkplek wordt ook niet hermetisch afgesloten voor het mannelijk geslacht. “Als een van onze leden een meeting heeft met een man, kan die perfect langskomen”, aldus Buron. “Hij kan hier gewoon geen lid worden.”

Over leden gesproken: voorlopig hebben zich 4 geïnteresseerden aangemeld in de eerste week waarin de coworkingspace open is. In totaal zijn er 60 plaatsen beschikbaar.

Voorlopig moet Womanly nog even warmdraaien dus. Zit er toekomst in een ‘women only workspace’? Francisca Mullens, VUB-onderzoekster met een focus op genderthema's, durft niet te zeggen hoeveel animo er zal zijn voor Womanly. "Commercieel blijken fitnessclubs of evenementen alleen voor vrouwen al redelijk succesvol. Voor sommige vrouwen kan dit ook in een werkcontext belangrijk zijn."

De Gieter: “Volgens mij kiezen mensen een coworking op basis van meer praktische zaken. Bijvoorbeeld locatie of het netwerk. Zo’n groot publiek zit hier misschien dus niet op te wachten. Maar ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.”

Womanly
© Womanly
| Zo ziet het kantoor eruit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?