Dark kitchens in Elsene komen er voorlopig niet

© The.Grim.North via Flickr CC
| Virtuele restaurants, ook wel bekend als ghost of cloud kitchens, virtuele keukens en soms dark kitchens bestaan er in vele vormen.

De Overlegcommissie van Elsene heeft een ongunstig advies uitgebracht over de aanvraag voor een bouwvergunning voor de installatie van de zogenaamde 'dark kitchens' in Elsene. "De ansten van de buurtbewoners zijn terecht," klinkt het.

Het project, 'Cooklane' genaamd wil een oude autogarage ombouwen tot een groot complex van industriële keukens over een terrein van zo'n 1.500 vierkante meter. De keukens zijn bedoeld voor take-away catering, zoals Deliveroo en Uber Eats. De Overlegcommissie heeft een unaniem negatief advies uitgebracht. Dat betekent dat de gemeente Elsene, de dienst Stedenbouw van het Gewest, Leefmilieu Brussel en de directie Cultureel Erfgoed tegen het project zijn. In theorie zou het Gewest nog kunnen ingaan tegen het advies van de Overlegcommisie, maar die kans lijkt klein.

De Overlegcommissie heeft verschillende bezwaren. Zo is het project volgens hen niet compatibel met een dichtbebouwde omgeving. Ook zou het project een bijgebouw afbreken en daarmee de typische kenmerken van de kleine huizen in het blok beschadigen. En het project zou de hoofdfunctie van het gebied, namelijk huisvesting, ondermeinen.

De locatie is volgens de Overlegcommissie ook overlast veroorzaken op vlak van mobiliteit. Het project zal leiden tot een toename van de vraag naar auto's, motoren en fietsen. Er is maar één toegang tot het terrein die gebruikt zou worden voor zowel levering van goederen, medewerkers als voor bezorgers.

Tot slot wil de schepen van Economische Ontwikkeling Audrey Lhoest (Ecolo) dit soort activiteiten, die duidelijk concurreren met de traditionele horeca, niet steunen.

Petitie

"De vrezen van de buurtbewoners zijn terecht," concludeert schepen van Stedenbouw Yves Rouet (Ecolo) op zijn blog. Ter herinnering: enkele buurtbewoners gingen meteen in het verweer tegen het project: er kwamen 80 klachten binnen, waaronder één petitie met 30 handtekeningen. Een online petitie kon rekenen op meer dan 500 handtekeningen. Die kwam binnen op de dag waarop de Overlegcommissie plaatsvond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?