Petitie met 396 handtekeningen tegen dark kitchen in Elsene

© Cooklane.
| Deze voormalige garage moet worden omgebouwd tot megakeuken.

De garage in de Graystraat in Elsene die omgebouwd moet worden tot megakeuken kan op behoorlijk wat verzet rekenen. Er werden 70 bezwaren ingediend en een petitie met 396 handtekeningen.

Het plan van Cooklane, een Frans bedrijf dat elders in Europa al gelijkaardige projecten heeft volbracht, trok pas een week voor het einde van het openbaar onderzoek de aandacht van de buurtbewoners. Zij verspreidden toen flyers met de oproep aan iedereen om bezwaar in te dienen tegen de plannen, die volgens hen tot geluids-, geur- en verkeersoverlast zouden leiden. Aan die oproep blijkt massaal gehoor gegeven te zijn.

Elsens schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) bevestigt dat er 70 bezwaarschriften ingediend werden en een petitie die door 396 mensen ondertekend werd. Inhoudelijk wil hij niets over het project zeggen tot de overlegcommissie op 7 oktober heeft samengezeten. Daar zullen de bezwaarschriften behandeld worden en krijgt Cooklane de kans meer uitleg te geven over het project.

'Project dat vragen oproept'

Cooklane wil in de voormalige garage die zit ingeklemd tussen de huizen van de Graystraat, Wayenbergstraat en Scepterstraat tien keukens vestigen die exclusief leveren aan maaltijdbezorgers van diensten als Deliveroo of Uber Eats. De keukens wil Cooklane op zijn beurt verhuren aan geïnteresseerde horecaondernemers. Deze keukens zonder restaurant, 'dark kitchens', zijn betrekkelijk nieuw in Brussel. Op deze schaal zou het de eerste van het gewest zijn.

"Het is een project wat vragen oproept," erkent schepen van Handel en Economische Ontwikkeling Audrey Lhoest (Ecolo). Ook zij wil over de vergunning niets zeggen voor de overlegcommissie heeft samengezeten. "Je kunt je afvragen welke impact zo'n project heeft op het milieu, of hoe dit zou moeten worden ingepast in de buurt. De vraag is ook wat voor bedrijven zich zullen vestigen in de keukens: zijn dat concurrenten voor lokale handelaars? De regels voor het toekennen van een vergunning zullen gevolgd worden, maar er is een bepaalde ongerustheid bij mij en ook onder de buurtbewoners en handelaars."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?