Deliveroo: 'Besluit schijnzelfstandigheid op onjuiste info gebaseerd'

Deliveroo is het niet eens met het oordeel van de FOD Economie.

Maaltijdleverdienst Deliveroo vindt de klassering door de Federale Overheidsdienst Economie van hun koeriers als schijnzelfstandigen "teleurstellend gezien de onjuiste informatie die lijkt te zijn verstrekt, en dus bijgevolg de gebrekkige basis voor dit besluit." Deliveroo is ervan overtuigd dat hun koeriers alsnog als zelfstandigen zullen beschouwd worden.

Begin maart besliste Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD Economie, dat een Deliverookoerier niet als zelfstandige, maar wel als schijnzelfstandige moet beschouwd worden. De voorwaarden waaraan de koerier werkt, duiden op de arbeidsrelatie tussen een werkgever en een werknemer, aldus de Commissie.

Deliveroo reageert meteen. "Koeriers kiezen zelf waar, wanneer en voor hoelang zij werken. Dit geeft hen de vrijheid die ze wensen en verklaart waarom meer dan 2500 koeriers ervoor gekozen hebben om met Deliveroo samen te werken", klinkt het in een persbericht.

'Gebrekkige basis voor besluit'

De maaltijdleverdienst is ervan overtuigd dat het besluit van de FOD Economie nog zal rechtgezet worden. "Deze Commissie heeft op geen enkel moment contact met ons opgenomen, wat teleurstellend is gezien de onjuiste informatie die lijkt te zijn verstrekt, en dus bijgevolg de gebrekkige basis voor dit besluit", aldus Deliveroo.

"Wij zijn ervan overtuigd dat nadat de feiten uiteengezet zullen zijn, de koerier als zelfstandige zal worden beschouwd, zoals de Britse en Franse rechtbanken reeds in soortgelijke gevallen hebben bepaald."

Ondertussen loopt er ook nog steeds een onderzoek van de Sociale Inspectie en het Arbeidsauditoraat naar de manier van werken bij Deliveroo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?