Directeur-generaal van het FAGG verdacht van belangenverstrengeling met Brussels lab

© PhotoNews
| Hugues Malonne ging mogelijk zijn boekje te buiten bij een miljoenendeal met een Italiaans biotechbedrijf voor serologische COVID-19-tests.

De directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), Hugues Malonne, zou mogelijk zijn boekje te buiten zijn gegaan bij een miljoenendeal met COVID-19-tests. Hij liet de test uitvoeren in een Brusselse laboratorium waar zijn vrouw adjunct-diensthoofd is.

Volgens Knack ging de directeur-generaal van het FAGG, Hugues Malonne, mogelijk zijn boekje te buiten bij een miljoenendeal met een Italiaans biotechbedrijf voor serologische COVID-19-tests. Zo liet hij de validatie van die tests uitvoeren door het lab van zijn partner, schrijft het weekblad.

"De kritiek in de pers wordt geanalyseerd en er zal volledige transparantie zijn over hoe de tests zijn gevalideerd en op de markt gebracht", zegt administrateur-generaal De Cuyper in een reactie op de website van het agentschap. "Als er een fout is gemaakt, zullen de nodige maatregelen worden genomen."

Hij voegt eraan toe "dat alle teams van het FAGG sinds het begin van de COVID-19-crisis onvermoeibaar hebben gewerkt, in intense en moeilijke omstandigheden, met als enig doel de best mogelijke zorg voor de patiënten in België te garanderen".

In april sloot het FAGG volgens Knack een contract af met het Italiaanse bedrijf DiaSorin voor de levering van 1 miljoen serologische testkits. Het agentschap vertrouwde de validatie van de testkits toe aan het lab van een Brusselse ziekenhuisgroep. Het adjunct-diensthoofd van dat lab, Marie Tré-Hardy, is de partner van Malonne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?