| Brussel-Zuid krijgt een eigen coronatestcentrum (archiefbeeld)

Franstalige Rode Kruis opent zaterdagochtend testcentrum in Brussel-Zuid

SDS
© BRUZZ
31/12/2020
Updated: 31/12/2020 17.06u

In het station Brussel-Zuid opent zaterdag een testcentrum om reizigers uit rode zones op het coronavirus te testen. Dat zal uitgebaat worden door het Croix Rouge, de NMBS zorgt voor logistieke ondersteuning.

Vanaf donderdag moet iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef verplicht in quarantaine, kondigde premier Alexander De Croo woensdag aan. De reizigers moeten zich op de eerste dag van hun terugkeer meteen laten testen, en ook op de zevende dag.

De bestaande capaciteit op de luchthaven van Zaventem wordt daarom opgeschroefd tot 8.000 tests per dag. Maar daarnaast wordt ook in het station Brussel-Zuid testcapacteit ontwikkeld, liet de premier weten. Het station is de voornaamste aankomst- en vertrekplaats van een reeks internationale treinen (Eurostar, Thalys, ICE ...).

De NMBS liet eerder donderdag al weten "ter beschikking te staan" om een testcentrum logistiek te ondersteunen. Inmiddels is er meer duidelijkheid.

"Het Franstalige Rode Kruis, het Croix Rouge, gaat een testcentrum openen in of aan Brussel-Zuid", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman aan BRUZZ. "Wij zullen instaan voor de logistieke ondersteuning via stewards die mensen de weg zullen wijzen naar het centrum."

"Het nieuwe testcentrum opent zaterdag om 09 's ochtends de deuren en blijft elke dag open tot 23u", aldus Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Het centrum bevindt zich op de Fonsnylaan 47. Er zullen drie testlijnen zijn waar een zestigtal mensen per uur kunnen getest worden. In theorie kunnen dus 840 mensen op één dag getest worden. "Bedoeling is arriverende reizigers uit Engeland en Frankrijk meteen op te vangen voor een eerste test."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid, Samenleving, NMBS, station Brussel-Zuid, Brussel-Zuid, coronatest, coronatestcentra, coronatests, vakantie rode zone, rode zones

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni