Mondmaskers tijdens de coronacrisis in Sint-Joost-ten-Node

| Mondmaskers tijdens de coronacrisis in Sint-Joost-ten-Node, begin juni.

Veel meer positieve tests in Antwerpen dan in Brussel

KH
© Belga
29/07/2020

Het aandeel van positieve Covid-19-tests ligt in Antwerpen-Stad ruim vier keer zo hoog als in het Brussels gewest, weet De Morgen. In de provincie Antwerpen werd de voorbije weken ook twee keer zo intensief getest als in Brussel. Antwerps burgemeester Bart De Wever zag in het snellere testen in Antwerpen een verklaring voor de hoge besmettingscijfers, maar daar zijn experts het niet mee eens.

Vrijdag en maandag las u hier al hoe de testing in Brussel chaotisch verloopt, in die mate dat huisartsen een zekere onderrapportage vrezen. Bart De Wever zag er meteen een belangrijke verklaring in voor het verschil tussen zijn stad (met erg veel besmettingen) en de hoofdstad (waar de cijfers voorlopig relatief gunstig ogen). “Brussel vaart blind,” heette het.

In de praktijk blijkt echter dat het aantal positieve tests in Brussel wel degelijk veel lager ligt dan in Antwerpen. In heel het gewest testen iets meer dan 2 procent van de patiënten positief, terwijl dat in de stad Antwerpen 9 procent is, weet De Morgen.

In de hele provincie Antwerpen ligt het percentage positieve tests tussen de 4 en de 5 procent, gaf Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie gisteren te kennen op TerZake. Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) had het dinsdag in het parlement over 3 procent.

Expert: 'Niet eens met De Wever'

In de provincie Antwerpen werd de voorbije weken ook intensiever getest dan in het Brussels gewest. Tussen 10 en 23 juli gebeurden in Brussel 10 tests per 1.000 inwoners, terwijl dat er in de provincie Antwerpen 18 per 1.000 inwoners waren, berichtte TerZake dinsdag.

De cijfers weerleggen de these van de Antwerpse burgemeester dat het verschil tussen Brussel en Antwerpen in grote mate aan het snelle testen in Antwerpen ligt. Wie meer en intensiever test, krijgt immers normaal gezien een lager percentage aan positieve tests, legt microbioloog Emmanuel André uit in De Morgen. In Antwerpen is het net andersom.

“Brussel blijft vrij stabiel met kleine uitbraken die onder controle lijken te zijn,” zegt biostatisticus Geert Molenberghs in De Morgen. “Ik laat de uitspraken van de burgemeester voor zijn rekening, maar ik ben het er absoluut niet mee eens.”

Ook het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven geeft aan dat het grote verschil tussen Antwerpen en Brussel niet hoofdzakelijk toe te schrijven is aan onderrapportage.

Het Brussels Gewest erkende ondertussen wel al dat de testcapaciteit omhoog moet. “We hopen de situatie al volgende week te verbeteren,” zegt Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, coronatests, Philippe De Backer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni