Vervoort: 'De Wever zocht gewoon een zondebok'

© PhotoNews
Updated: 28-07-2020 - 17:11

Gisteren raakte het nieuws bekend dat Brussel waarschijnlijk lage besmettingscijfers kent door onderrapportage. Daar pikt Antwerps burgemeester en N-VA-kopstuk Bart De Wever nu op in. Zijn stad kampt sinds enkele weken met een uitzonderlijk hoge besmettingsgraad en stijgende cijfers, volgens hem door uitgebreid testen.

Antwerpen staat in de schijnwerpers dezer dagen, en niet op een goede manier. De coronabesmettingen swingen er al een tijdje de pan uit en liggen veel hoger dan in andere provincies. In Brussel zijn de cijfers dan weer opmerkelijk laag voor een grootstedelijke context. Dat kan te maken hebben met plaatselijke besmettingshaarden, maar ook met de testcapaciteit.

Zo wees de huisartsenkring er gisteren op BRUZZ op dat er mogelijk een aanzienlijke onderrapportage bestaat op het Brusselse grondgebied. Een gebrek aan testcentra, de openingsuren van de beschikbare centra (momenteel is enkel van Sint-Jan, Brugmann en Saint-Remi duidelijk dat ze tests afnemen) en daarbovenop een chaotische administratie leiden volgens hen mogelijk tot een onderschatting van het aantal besmettingen.

Vandaag draait Antwerps burgemeester die redenering om, en beweert hij op RTBF dat de uitzonderlijk hoge Antwerpse besmettingsgraad dus te maken zou hebben met een zeer strikte testing. Volgens hem draait de eerstelijnshulp er beter en zijn ze daarom beter en sneller op de hoogte van de situatie. Zo zouden andere regio's gewoon achterlopen op vlak van data. "Ik maak me daarom ook zorgen over de andere grote steden, en hoe weinig zij eigenlijk weten van hun situatie", meent hij. "We zien pas écht wat er gebeurt aan de hand van de ziekenhuiscijfers."

Daarop reageert de Brusselse minister van Welzijn gepikeerd. "Meneer De Wever vergeet één zaak, en dat is dat we in tijden van corona nederig moeten zijn", reageert hij. "Voor zover ik weet, wordt er niet anders getest in Brussel dan in Antwerpen. We proberen zo veel mogelijk te testen en daarbij ook de besmette gevallen te isoleren. Bovendien zijn de cijfers veel te verschillend om alles te wijten aan een verschil in testing."

Testing per capita ontbreekt

Vincent Janssens, voorzitter van de Huisartsenkring die gisteren de onderrapportage in Brussel aankaartte, kan geen van beide geheel gelijk geven. "We hadden vanochtend spoedvergadering met minister Maron, hij gaf toe dat er een probleem is."

"Verder vind ik het jammer dat meneer De Wever deze informatie politiek recupereert om de cijfers in Antwerpen te verantwoorden", gaat Janssens verder. "Eigenlijk weet niemand iets tot we weten wat de testing per capita bedraagt." Sciensano zou momenteel bezig zijn met de gegevens van de labo's te verzamelen, om tegen volgende week een idee te kunnen geven van het percentage van de bevolking dat wordt getest.

Viroloog Marc Van Ranst erkent dat er in Antwerpen degelijk getest wordt, maar niet in die mate dat de hoge cijfers hier volledig aan kunnen geweten worden. "Het is natuurlijk zo, dat wanneer je meer test, je meer ziet. Maar we zitten in Antwerpen wel degelijk met een sterke uitbraak, en dat is niet overal het geval."

Ook Brussels Minister-President Vervoort gaf op Twitter gehoor aan de hetze. "Bart De Wever was op zoek naar een zondebok om de aandacht af te leiden. Zijn obsessieve minachting voor Brussel heeft het Gewest tot zijn slachtoffer gemaakt. Ik doe een beroep op ieders volwassenheid. Het is niet het moment om ons tegen te werken, maar om samen te werken om het virus in bedwang te houden", reageerde de Brusselse minister-president Rudi Vervoort op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?